Til seneste kommentar

Bunndekker under hekk i skråning

Vi har en skråning på ca 12×2-3 meter som vi skal plante en thujaplanter for å etablere en thujahekk. Se vedlagt bilder. Per nå består skråningen bare av jord og vi er litt usikre på hva som vil blir best å ha utover thjuaplantene men vurdere noe bunndekker planter som gjør at vedlikehold reduseres. Skråningen ligger i sola. Vil det kunne være en god løsning? Hvis ja, har dere noe anbefalinger på bunndekker? Gjerne noe som er vintergrønt og vil se fint ut med thujaplantene.

Jeg lurer også på om dere kan si noe om hvordan man etablerer bunndekkere over hele skråningen? Hvor mange planter vil vi trenge og hvor tett bør de bunndekkende plantene plantes?

På forhånd tusen hjertelig takk for hjelpen! 

Maren

Kommentarer

  • Hei Maren!

    Ja, det er absolutt en god idé med et jordekke, enten av planter eller annet materiale. Hvis hensikten er å redusere luking så er det mest gunstig med noe med litt høyde slik at ugresset ikke like enkelt vokser igjennom planten. En litt høyere plante foran thujaen vil derimot skjerme for nederste parti av hekken - ikke nødvendigvis et problem, men området som blir dekket vil ikke få sollys, og vil "visne". Da kan det være vanskelig å få hekken helt grønn igjen om du skulle ønske å fjerne plantene i skråningen senere, så det er noe å tenke på før planting.


    Om det ikke er så farlig at det vokser litt ugress opp gjennom plantene som må lukes så kan du derimot se på lavere planter. Noen lave planter som kan egne seg er f.eks:

    • Krypeiner, fjelleiner, flateiner - lave sorter einer. Vintergrønne men litt saktevoksende, finnes sorter som er svært lave.
    • Vintermispel 'Coral Beauty'. Vintergrønn med hvite blomster og røde bær. Krypende og relativt lav, kan jobbe seg opp til maks 40-50 cm men kan beskjæres for å holdes under dette. 
    • Grønnlandsmure 'Nuuk'. Ikke vintergrønn, men en kompakt og lav grønn plante med hvite blomster og sterke høstfarger ved en solrik plassering.

    Noen med litt mer høyde som kan hjelpe å skjule ugress:

    • Bjørkebladspirea 'Tor'. Hardfør og kan bli opp til 80-90 cm, men kan beskjæres og holdes på rundt 50 cm. 
    • Stephanandra 'Crispa'. Viltvoksende lav busk som blir tett når den vokser seg til. Blir opp mot 80 cm høy, men kan også beskjæres litt for å holdes noe lavere. 
    • Europabarlind 'Repandens'. Vintergrønn og tett buske, blir opp til 50 høy og ganske bred. Tåler beskjæring. 
    • Busmure - flere sorter, f.eks. 'Goldstar' holdes seg lav på rundt 50 cm, blomstrer med gule blomster store deler av sommeren. 
    Hvor tett du planter vil variere med hvilke sorter du velger. For å få det tett relativt raskt kan det være lurt å plante med kanskje 40 cm mellomrom, men de fleste plantene kan plantes på et sted mellom 50-100 cm og likevel bli tett med årene. Plant i forbandt så går det raskere - det vil si at du plasserer plantene i rad nummer 2 i mellomrommene til rad nummer 1, osv.

    Et annet alternativ er jo å dekke jorden med et materiale som ikke bryter ned, som stein. Store eller små rullestein vil holde godt på fuktigheten i jorden for hekken, og vil i ganske stor grad hindre ugress fra etablering. Det går også an å kombinere dette med planter for et mer variert uttrykk :-)
    Silje Gartner
  • Hei!

    Tusen takk for gode tips og råd! Vi har vintermispel i en annen skråning, så da tror jeg nok vi prøver oss på det her også. Ser fra plantasjens nettsider at planteavstand er 150 cm. For skråningen som jeg la ved bilde av vil det kanskje være behov for to rader? Vi tenker å plante thujaene relativt høyt opp mot veien og vintermispel på nedsiden. Bør de plantes rett på nedsiden av thujaene eller bør der være litt avstand?

    Igjen, tusen takk for gode råd!

    Hilsen en lite hagekyndig person 😊
    Maren
  • Avstanden som er oppgitt er den avstanden en fullvoksen plante kan regnes med å nå - når du ønsker få det tett kan det være behov for å plante nærmere enn dette. Hvor nærme er jo litt opp til hvor tålmodig du er, og hvor mange planter du ønsker å kjøpe. Denne ville jeg selv kanskje plantet med rundt 50-100 cm for å ikke måtte vente altfor lenge på at den vokser seg til. Du kan presse inn 3 rader men jeg tipper at 2 holder når også thujaen får vokst seg til.

    En avstand på iallfall 50 cm til thujaen eller mer er nok greit, siden thujaen også vil vokse en del i bredden. :-)
    Silje Gartner
  • Så flott! Takk igjen for svar 😊 da har jeg bare et siste spørsmål (tror jeg) og det er om vi kan plante thuja og vintermispel samtidig eller om den ene bør plantes før den andre?

    Maren
  • Det er bare å plante begge samtidig, det har ikke mye å si. Det kan derimot være greit å unngå å plante på en dag med mye sol og varme, da røttene tørker overraskende lett ut når de er ute av potten og på vei til sitt nye hjem. En overskyet og lett fuktig dag er å foretrekke. :-)

    Har du flere spørsmål er det bare å høre av deg igjen!
    Silje Gartner
  • Hei igjen!

    Jeg kom på et spørsmål til 😊 hvor nærme ville du anbefalt at vi planter thujaer smaragd som er på størrelsen 80-100 cm hvis målet er en tett hekk i løpet av de noen år?
    Maren
  • Heisann!

    En planteavstand på rundt 40 cm burde fungere fint for denne størrelsen med et mål om at den skal bli tett raskt ;-)
    Silje Gartner
  • Hei igjen!

    Etter å ha tenkt oss om litt er vi nå usikre på om vi skal gå for bunndekkere og lurer heller på om vi skal så gress i skråningen. Hva bør vi evt tenke på dersom vi skal gjøre det? Har forstått det sånn at gresset ikke må komme under hekken for da vil det kunne ta næringen til hekken. Hvor langt unna hekken bør gresset stoppe? Hvordan forhindrer vi gresset å spre seg inn under hekken og bør vi legge nor under hekken f.eks bunndekker og bark?

    På forhånd takk for hjelpen!
    Maren
  • Hei Maren!

    Det stemmer at det er best å unngå at gresset vokser inntil andre planter, spesielt mens de etableres. Det er vel ikke et fasitsvar på hvor langt unna gresset bør stoppe men jeg tenker at rundt 40-50 cm fra hekken burde være greit, men gjerne mer om du kan og vil. Du kan holde gresset i sjakk manuelt ved å regelmessig stikke ut en kant, men en plenkant hjelper også mye. Et bunndekke under hekken av bark eller kompost er uansett en god idé for å holde på fuktighet - kompost spesielt vil også gi næring over tid. :-)
    Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.