Til seneste kommentar

Uønskede kryp eller ugressfrø i jorden?

Er deres jord varmebehandlet?
Kjøpte plantejord hos dere og etter en tid fikk jeg fult av lus på mine planer.Er det andre som har hatt samme problem.
Er det eventuelt noe man kan gjøre
Mvh Bjørn
Bjørn

Kommentarer

 • Hei Bjørn!

  Det kan dessverre forekomme at det finnes uønskede kryp eller ugressfrø i jorden vår.

  Jord er et organisk materiale som inneholder et mikroliv av bakterier, sopp og insekter. Dette mikrolivet er med på å bryte ned næringen i jorda og frigjøre grunnstoffer (f.eks nitrogen, fosfor, kalium) som plantene er helt avhengige av. Vi har mer informasjon om dette her.

  Med de forskjellige organiske råvarene vi bruker i våre jordblandinger (f.eks kompostjord, naturgjødsel og torv) vil dette mikrolivet medfølge. Som oftest er dette usynlig, men det kan også følge med også mer synlig mikroliv som insekter og sopp.

  I tillegg kan jorda som ligger ute på leverandørens lager eller sekkene i butikk tiltrekke seg mikroliv. Ulike varianter av biller, meitemark og larver kan derfor finnes i jordblandingene. De fleste er egentlig til nytte for plantene, mens noen er mer uønskede. Frø (ugressfrø) vil også kunne finne veien til jordblandingen- oftest som lufttransporterte frø fra nærliggende vekster. Dette er i sommerhalvåret umulig å unngå helt da råvarene lagres utendørs. Torv er rot-ugressfritt fra torvens opprinnelsessted. I kompostjord kan det medfølge ugressfrø.

  I produksjonsprosessen har vi ingen metode som tar livet av dette mikrolivet, som f.eks varmebehandling eller annen kjemisk behandling, da dette ville ødelagt kvaliteten og alle de gode fordelene til jorda.

  For å prøve å redusere risikoen for å ta uønskede insekter inn i hus kan det være lurt å sette jorda i «karantene» i en periode i et rom det ikke er andre planter, sånn at eventuelle uønskede kryp ikke flytter seg over på andre planter.

  Miriam Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.