Forslag til beplanting?

Hei,
Etter et større hageprosjekt har jeg ett område igjen som må beplantes. Hadde satt pris på konkrete plantetips og oppsett så kan jeg kjøpe plantene hos dere. Ønsker planter som er flerårig og ikke krever voldsomt mye stell. Noe blomster og noe grønt hadde vært fint. Er en nyplantet bøkhekk i bakgrunnen og noen grønnsakskasser lengre ned. Jorden er litt leirene og det vokser en Rhododendron der som trives godt. 

Jeanette

Kommentarer

 • Hei Jeanette!

  Jeg kommer gjerne med tips til planter, men først har jeg noen spørsmål:
  1. Hvor i landet er dette, evt hvilken herdighetssone?
  2. Hvordan er solforholdene på stedet?
  3. Har du noen preferanser i forhold til busker vs. stauder, eller på farger?
  Silje Gartner
 • Hei:)
  1. Bærum
  2. Sol så og si hele dagen
  3. Vil gjerne ha noe som varer i mange år, og en blanding av grønne planter og noen med blomster. Busker går også an. Huset vårt er gult så jeg liker litt farger:)
  Jeanette
 • Takk for info!

  For å få en god kombinasjon med høyder, uten å skjerme for hekken, og noe pryd hele året så tenker jeg at en kombinasjon med noe vintergrønne, lave busker samt blomstrende stauder kan fungere. Det blir vanskelig å lage en konkret plan uten å ha sett stedet, men her kommer noen forslag som du kan vurdere:

  Rhododendron er jo både vintergrønne og har en vakker blomstring på våren eller tidlig sommer! Følgende sorter er i vårt sortiment, og er under 100cm: Ramapo, Blumiria, Azurika, Frost Hexe, Scarlet Wonder og Robert Seleger.

  Om du ønsker et mer "moderne" uttrykk kan du vurdere en mer hardfør type prydgress - den er ikke vintergrønn, men kommer tilbake hvert år som staude. Sorter som Calamagrostis 'Karl Foerster' (herdig, blir opptil 150 cm) eller en sort Mischanthus (ikke like hardfør men kan fungere, fra 100-150 avhengig av sort) kan fungere til å bryte opp også i høyden.

  Av stauder så er en av mine favoritter Prydkattemynte 'Walker's Low'. Denne er en av få stauder som blomstrer stort sett hele sesongen. Det er en bunndekker men kan nå opptil 40-60 cm, og gjør mye ut av seg. Den breier seg villig ut, og kan forville seg litt videre i bedet ditt med frø men er enkel å fjerne ellers om du skulle ønske det.

  En annen staude som har mange av de samme egenskapene er geranium 'Rozanne'. Denne blomstrer også omtrent hele sommeren, og dekker et stort område når den får vokst seg til.

  Et fargesprak av en plante er Solhatt, som blomstrer på sensommeren og langt ut på høsten. Disse kommer i farger fra skarp rosa til hvit til oransje til gul. De er litt høyere, 40-60 cm, og kan f.eks. plantes litt innimellom i grupper for en senere blomstring.

  Om du ønsker noe lavere langs kantene av bedet kan jeg tipse om kryptimian - den er nærmest invasiv, da den sprer seg raskt, men om du avgrenser den om den forsøker å rømme bedet så er det en av de enkleste plantene du kan ha. Denne holder seg veldig tett på bakken, og har en rik og langvarig blomstring til glede for insektene våre.

  En annen lavtvoksende staude med tidlig blomstring er Vårfloks, for eksempel sortene 'McDaniel's Cushion' eller 'Candy Stripes'. De danner lave, putelignende tuer og blomstrer som en av de første staudene i mai-juni.

  Håper det ga deg noen tips, og kom gjerne tilbake til meg om du har flere spørsmål!
  Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.