Til seneste kommentar

Beplantning av fruktrær og bærbusker i barnehage?

Vi skal plante bærbusker og fruktrær i barnehagen. Vi ønsker oss robuste busker og trær, som får relativt fort bær/frukt. Buskene skal være av en sånn art at de kan danne en frodig hekk, og gjerne være store i volum. Vi ser for oss epletrær, og gjerne da noen som blir robuste slik at de på sikt kan klatres i - uten at de blir gigantiske. Hva vil dere anbefale av produkter her?
Emilie

Kommentarer

 • Hei Emilie!

  Av bærbusker så finnes det jo litt forskjellige typer som kan egne seg. Hvis du ser for deg en litt kraftig hekk så fungerer rips veldig fint, den er også relativt "vedlikeholdsfri" når den har vokst seg til i forhold til noen andre busker, og er svært robust. Bringebær vil jo også vokse raskt og tett, men denne er veldig invasiv og bør aller helst plantes på et avgrenset område - eller så vil det komme rotskudd både her og der. Bringebær bør beskjæres hvert år for mest mulig frukt, da greiner som har båret frukt aldri vil bære frukt igjen.

  Du kan alltids lage en liten hekk av både blåbær og solbær, men disse buskene vil jo ikke bli veldig høye. Solbær bør også beskjæres hvert 2-3. år for å få de største og søteste bærene. En vanlig hekkplante som har spiselige frukter er jo også Svartsurbær, men disse er ikke veldig gode å spise rå - du kan derimot bruke dem til å lage f.eks. saft eller gelé.

  Av epletrær så tror jeg ikke at noen sorter nødvendigvis er bedre til å klatres i enn andre, her er det nok heller riktig beskjæring og tid som kan hjelpe til. Det vil jo ta en god del år før trærne kan brukes som klatrestativ.

  De fleste epletrær blir rundt 5 meter høye, men det finnes lavere sorter som holder seg på rundt 3 meter. Nå er det jo slik at de lavere sortene også ofte er de som vokser saktest, så her spørs det litt hvilken vei du vil prioritere. Lavere sorter kan f.eks. være 'Kronprins' og 'Discovery' (men det vil variere fra utsalgsted til utsalgssted, da trærne kan være podet på forskjellige stammer, så undersøk dette først). Eller så er det som sagt riktig beskjæring som skal til - du bør holde treet luftig i kronen, og prioritere enkeltgreiner fremover "mye" vekst for at greinene skal kunne vokse seg så kraftige som mulig. En stabil base vil gjøre treet mye mer robust, og så kan du la treet fokusere på "nyvekst" og mer fruktdanning.

  Både epletrær og de fleste bærbusker du får kjøpt vil kunne danne noen bær og frukter allerede første år etter planting. :-)
  Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.