Til seneste kommentar

Beskjæring av gammel blankmispel

Vi har en mispelhekk som har vokst seg altfor bred gjennom årene. Kan jeg fjerne tjue til tretti centimeter av bredden, og ha et håp om at den vokser tilbake tett og fin? Vil det i så fall ta mange år, eller går det seg noenlunde raskt tilbake til en fin hekk? Når lønner det seg ev å foreta en slik hard beskjæring?
Pål

Kommentarer

 • Hei Pål!

  Blankmispel tåler godt hard beskjæring og bryter raskt, så dette burde gå helt fint. Hvor raskt den vokser vil jo variere med hvor godt den trives der den står hos deg, men du vil nok se ny vekst allerede i år, og innen neste år burde den se mye bedre ut allerede.

  Jeg hadde gjort dette nå mens det enda er vår, eller ventet til sensommeren juli-september. Om du beskjærer nå vil du nok miste årets blomstring, om det er en faktor for deg. Ellers er dette en tøff plante som tåler beskjæring stort sett hele året.
  Silje Gartner
 • I norsk natur er blankmispel en fremmedart og svartelistet under kategorien svært høy økologisk risiko i følge Store norske leksikon .

   Vi har blankmispel som hekk. Bør vi fjerne den ?
  Pål
 • Hei igjen Pål!

  Det er ikke forbudt på noen måte å eie denne hekken, og veldig mange eier den, men som hageeier er det ditt ansvar å forhindre at den sprer seg så langt det lar seg gjøre. Med denne typen plante som sprer seg med bær tatt av fugl så er det jo litt vanskelig - du kan f.eks. beskjære den mens den blomstrer for å forhindre så mye bær som mulig, men om du føler at du heller bør fjerne den så vil jo det være det "sikreste" med tanke på effektene den har på naturen. Men det er opp til deg. :-)
  Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.