Til seneste kommentar

Beskjæring av høy Yuccapalme?

Hei, jeg har en Yocca palme med 4 store "armer". Den har vokst seg veldig høy og tar opp i taket. Stammen er veldig tynn. Jeg vil beskjære den. Hvordan gjør jeg det? Vil ikke ødlegge den, men vil ikke ha den så høy heller. Kan jeg og ta stiklinger av toppen av den? Sender med bilde.
Bente

Kommentarer

 • Hei Bente!

  Så stor og flott Yuccapalmen din har blitt!

  Ja, du kan beskjære den i toppen og bruke det du fjerner til stiklinger. Om du tar en toppstikling så husk at jo mer bladverk som følger med, jo vanskeligere kan det være for den å danne røtter. Du bør derfor ikke ta toppstiklingen for langt ned på stammen, og fjern de nederste bladene. I tillegg kan du klippe opp flere deler av stammen under toppstiklingen og lage flere stiklinger på ca. 20 cm. 

  Når du skjærer av stiklingene bør du la dem ligge i et par dager for å la såret tørke litt. Plant dem deretter over i en lett jordblanding, f.eks. i sårjord. Du kan også sette dem i vann, men med akkurat yucca er det fort gjort at de råtner i kun vann før de rekker å danne røtter. Hold jorden lett fuktig, og vær tålmodig! Og pass forresten på at du setter riktig side ned, om du klipper opp stammen som ikke har blader også ;-)
  Silje Gartner
 • Hei

  Tusen takk for svar. Nå har stiklingen ligget å tørket i noen dag, så nå skal jeg sette den i jord i dag. Er det slik at den da, skal stå varmt og lunt?
  Bente
 • Nja, den skal jo ikke stå kjølig men pass på at det ikke blir altfor varmt/tørt da stiklingen er avhengig av en viss luftfuktighet frem til den kan ta til seg vann gjennom røttene. Det viktigste er at den står lyst. Når den vokser videre vil også riktig mengde lys i forhold til varmen være avgjørende for at den ikke strekker seg - jo varmere, jo mer lys!
  Silje Gartner
 • Ok, for jeg har nettopp ryddet ut ALLE plantene mine og hivet det pga TRIPS så vil ikke ha den inn i stua enda. Men har en plan på det😢 Har du råd for Trips da? For at dem ikke skal komme igjen.
  Bente
 • Uff, så kjedelig! Trips kan være skikkelig irriterende å bli kvitt.

  Det er jo flere måter å bli kvitt trips på, men det krever behandling. Her har du et alternativ til en blanding som kan fungere: Hvordan blir jeg kvitt trips?

  Her kan du finne flere alternativer til hjemmelagde blandinger mot diverse skadedyr: Skadedyr på inneplanter - slik blir du kvitt dem

  I tillegg har vi et ferdig preparat som heter Solabiol som også fungerer mot trips. Felles er at du må dekke alt av bladverk med midlene, og behandlingen må repeteres flere ganger med noen dagers mellomrom. Husk å aldri spray plantene mens de står i sol!

  Forebyggende tiltak kan være litt vanskelig, da trips blant annet kan komme inn vinduene våre om sommeren. Trips trives der det er varmt og fuktig, så unngå at plantene står i for tørr luft. Du kan f.eks. dusje dem jevnlig med vann. Ellers er god plantehelse det beste tiltaket for å unngå skadedyr! Tørk støv av bladene jevnlig, vann når jorden har tørket lett opp men før plantene "henger", og gi plantene næring nå i sommersesongen mens de er i vekst. :-)
  Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.