Beskjæring av klatreroser

Hei !
Plantet en klatrerose Sympathie R i fjor.
Etter hva jeg har lest så blomstrer den flere ganger men ikke på gamle grener, så kan beskjæres på våren. Bare en gren vokste til ca 2 m. Jeg kuttet grenen ned til ca 30 cm over bakken der grenen var grønn da mesteparten av grenen så brun og død ut. Var noen grønne partier innimellom. Var dette feil å gjøre ? Mye info der ute…..
Mvh Iren K
Iren

Kommentarer

 • Hei Iren!

  Ja, det finnes veldig mange forskjellige meninger om beskjæring!

  Nei, det var absolutt ikke feil å beskjære den tilbake - men brune flekker på stilkene kan komme av flere ting, så det er ikke sikkert at det var nødvendig. Klatreroser generelt beskjæres jo ganske lite de første årene, mens vi lar hovedstammene etablere seg. Mens dette skjer så fjernes hovedsakelig døde greiner eller greiner med skader etter vinteren. Dette er en remonterende rose, og blomstrer på årsskudd. Med denne typen klatreroser så bør greinene som bærer blomster beskjæres litt tilbake etter blomstringen, så snart som mulig, for at planten skal ha energi (og grunn - de blomstrer jo for å formere seg, så du vil fjerne plantens mulighet til dette før den føler at den har fått satt frø til videre vekst) til å blomstre på nytt og på nytt.

  I tillegg så kan man med fordel gi plantene en foryngelsesbeskjæring når de har blitt litt eldre, og da gjør man nettopp det du har gjort nå - klipper dem ned til 15-30 cm.

  Rosen din tar seg nok fint opp i år!
  Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.