Til seneste kommentar

Beskjæring av Laurbærhegg Etna

Hei! Vi bur sentralt i Bergen og har hekk av Lauvbærhegg Etna. Den blei planta i 2020 og er frodig og fin. Vi har aldri beskjært den, men ser no behovet for det då den har vokst seg veldig brei. Når kan vi beskjære den? Og korleis gjere det på ein best mulig måte? Lurer også på om den slutter å vokse i høgda om vi stusser den oppå? Takk for svar.

Ingvild

Kommentarer

 • Hei Ingvild!

  Ja, Laurbærhegg tåler godt beskjæring. Den beste tiden å gjøre dette på er i JAS-månedene, altså fra juli-september. Dette er ikke planter med én gjennomgående stamme, så den vil ikke slutte å vokse i høyden ved beskjæring. Den vil nok forgreine seg og bli tettere der du beskjærer derimot. Om du ønsker å få den tynnere så kan det være en idé å beskjære vekk enkeltgreiner helt nede, men det er litt vanskelig å si uten å se planten og den vekstformen den har i dag. Send gjerne et bilde for best vurdering :-)
  Silje Gartner
 • Tusen takk for svar! Då blir det nok beskjæring i sommar. Syns hekken er fyldig, men ønsker ikkje at den blir så mykje breiare. Vil du anbefale å klippe den med elektrisk hekksaks? Frykter stygge blader. Og er det elles noko vi bør passe på når vi beskjærer den (vatning, sol etc.)?
  Ingvild
 • Hei igjen Ingvild!

  For en flott hekk du har! Med tanke på hvor lang hekken er så går det jo absolutt raskest med elektrisk hekksaks. Som du nevner vil du da sannsynligvis få en del blader som er stygge/revnet i en overgangsperiode, men når hekkene vokser til igjen vil ikke dette synes. Det kommer altså an på hvor lang tid du ønsker å bruke på prosjektet. Selv hadde jeg nok gått for en hekksaks.

  Ikke noe veldig spesielt å tenke på i forhold til vanning og sol når du skal beskjære denne, men forsøk så godt du kan å gi hekken en A-form. I dag har den en V-form, som de fleste hekker har, og dette vil føre til at lyset ikke kommer godt nok frem til bunnen av planten. Det kan på sikt føre til at den blir glissen og tynn nederst. Forsøk å gjøre toppen litt smalere enn bunnen om du kan. :-)
  Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.