Til seneste kommentar

Skal jeg fjerne de lange, tynne greinene på plommetreet mitt?

Hei,

Har et Opal og et Victoria- plommetre som egentlig bærer greit med frukt, ca. 2-3 år siden de ble plantet nå. Særlig i fjorsommer / høst fikk begge treene slike lange skudd / pisker som vokser rett opp, ca. 50 cm lange. Skal disse beskjæres helt inn til hovedgren, eller skal de beskjæres mer midt på? Slike grener som vokser rett opp bærer vel ikke mye frukt?

Takk for svar.

Kommentarer

 • Hei Espen!

  Ja, du har rett i at disse greinene bør beskjæres. Dette er såkalte "konkurranseskudd" som utfordrer den eksisterende toppen av treet. Hvis treet har én gjennomgående stamme kan du fjerne alle disse toppskuddene, og da beskjærer du slik at det kun er en liten tapp igjen fra stammen, i en vinkel slik at vann ikke blir liggende på såret.

  I tillegg kan du med fordel fjerne greiner som vokser innover i treet, eller noen greiner som ligger parallelt med hverandre. Da får du godt med lys og luft inn i kronen, og et sunt tre som kan produsere masse gode plommer!

  Husk at plommetrær er "blødere", og bør ikke beskjæres når sevjen stiger om våren, disse bør derfor beskjæres nå mens det enda er vinter.
  Silje Gartner
 • Takk for svar.
  Gjelder det samme morelltre? Det har også de samme konkurranseskuddene.
  Espen
 • Ja, dette gjelder i utgangspunktet for alle frukttrær. Morell er også en "bløder" og kan beskjæres på samme tidspunkt, men dette er et tre som ikke trenger like mye beskjæring som f.eks. eple og plomme for å få rikelig med frukt.

  Husk at om du først begynner å beskjære et tre så må du også fortsette med dette hvert år, da jo mer du beskjærer jo mer vekst vil treet få, i form av små greiner som bør fjernes for å unngå å gjøre kronen tett. Hvis ikke morelltreet ditt har altfor mange av disse piskene kan du vurdere om du vil avvente om du vil unngå mye vedlikeholdsbeskjæring i fremtiden. Det burde derimot ikke være noe problem om det er snakk om noen få, små greiner!
  Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.