Bonsai fiken mister blad

Hei,
Jeg kjøpte denne bonsai fiken av dere for noen uker siden. Først vannet jeg den med ca en halv liter vann i uka. Men den begynte å miste mye blader. Deretter har jeg begynt å vanne den oftere, ca 2-3 ganger i uka med ca en halv liter vann. Men bladene faller fortsatt hyppig av. Den står i stua skjermet mot direkte sollys. Termostaten er på konstant på 20-22 grader.

Vanner jeg feil? For kaldt eller for varmt? Eller er det normalt at disse mister blader i vinterhalvåret?

I jorden ser det ut som om det kan være soppvekst eller noe, se vedlagte bilder. Kan det være årsaken? Hva må jeg isåfall gjøre?

Takk for tips.
Sunny

Kommentarer

 • Hei Sunny!

  Det er faktisk ikke så uvanlig at akkurat ginsengfiken mister bladene sine under årets mørke perioder. Årsaken til dette er oftest at det er mangel på lys og tørr luft innendørs.

  Jeg vil gjerne gi litt tips som kan hjelpe den å komme seg raskere. Det beste i disse tilfellene er at du gir den lys, og det mest effektive på denne årstiden er vekstbelysning. Så klart kan du også sette planten i et vindu, men om du vil være sikker på at den får nok lys er min anbefaling plantelys. Spray bladene med vann cirka en gang om dagen, og se om dette hjelper mot bladfellingen.

  Du kan også gå ned på mengden vann når du vanner planten, da de drikker mindre under høsten og vinteren, og dermed risikerer å bli overvannet om du gir den for mye. Putt gjerne en finger ned i jorden og kjenn etter slik at jorden kun er litt fuktig ved vanning, og ikke bløt. Jeg håper dette hjelper din plante til å ha det litt bedre.

  Hedvig Gartner
 • Hei og takk for svar:
  Jeg har alt denne led- lampen hjemme som jeg ikke bruker (https://www.ikea.com/no/no/p/vaexer-led-vekstlys-par30-e27-80540194/)
  Fargetemperatur: 4000 K
  Fluks: 800 lm
  Styrke: 10 W
  Tror du det holder eller trenger jeg noe kraftigere?

  Jeg har en lampe jeg kan bruke som ligger i gangen. Men om jeg putter planten under denne lampen vil den få veldig lite naturlig lys (nesten ingenting). Holder det med bare vekstlyset, eller bør den få både vekstlys og naturlig lys også? Og hvor mange timer om dagen bør den stå under vekstlys?
  Igjen takk for tips 😊
  VH/

  sunny
 • Hei Sunny!

  Ekstra lys vil jeg si er bedre enn ikke ekstra lys! :-)

  De fleste plantelamper krever at den er ca. 1 dm fra planten for å gi effekt, og at den er på rundt 14-16 timer i døgnet.

  Normalt pleier belysningen for planter å holde seg rundt 1000 lm og da skal det gjerne være hvitt lys. Selv hadde jeg nok valgt en plantelampe som støttebelysning, et komplement til naturlig lys da risikoen er mindre for at det blir mindre lys på den måten.

  Hoppas dette er til hjelp!
  Jennie Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.