Til seneste kommentar

Hvorfor blir Monsteraen min brun i kantene?


jeg har fått brune områder på kantene av min monstera. Det nyeste bladet ble også veldig veldig raskt brunt.
Hva tror dere årsaken kan være? Og hva burde jeg gjøre? 
Tina

Kommentarer

 • Hei Tina!

  Når bladene får brune flekker som også blir tørre i ytterkant av bladet så skyldes det veldig ofte tørke - enten i potten, eller fra luften.

  Om vinteren bruker de fleste av oss flere varmekilder som kan tørke ut inneluften, som varmepumpe og peis. De fleste grønne inneplanter, og spesielt de som ikke har veldig tykke blader, kan raskt få tørkeskader på bladverket av dette. Det kan også skje om planten har tørket inn i potten over lengre tid.

  For å motvirke dette bør du holde planten unna eventuelle varmekilder i huset ditt. Om du har flere planter kan du sette dem i en "gruppe" slik at de kan hjelpe hverandre ved å avgi fuktighet, eventuelt også plassere en skål eller beholder med vann i nærheten av planten, slik at vannet gradvis kan fordampe og øke luftfuktigheten. Du kan også gi planten en dusj med vann, men da anbefaler jeg å ta den med inn på badet og la den stå i den fuktige luften en stund og også å gjøre dette jevnlig, ellers kan det å dusje den mens den står i tørr luft gjøre mer skade enn nytte.

  Siden det nye bladet på planten din har en ujevn grønn og gul farge hadde jeg også tatt en titt på bladet, gjerne på undersiden, i tilfellet du kan ha fått noe skadedyr på den i tillegg - forhåpentligvis har du ikke det, men en slik ujevn farge kan være et resultat av sugende insekter og det er verdt å ta en titt!
  Silje Gartner
 • Jeg kan ikke se noen skadedyr! Legger ved bilde av nok et nytt blad. Ser det ut som trips? 
  Tina
 • Nei, det ser ikke ut som du har noen skadedyr her! Bladet er derimot veldig blekt, som kan være et tegn på at det ikke har det helt optimalt. Dette skyldes ofte enten lite lys, for mye vann, for lite næring eller en kombinasjon.

  Ting du kan ta en titt på er da:

  • Tørker jorden lett opp mellom hver vanning?
  • Er potten for trang for røttene, burde den få mer plass?
  • Er det mulig å gi den mer indirekte sollys nå som våren nærmer seg?
  • Er det på tide å begynne å gi litt næring nå som vekstsesongen nærmer seg?
  Nå som vi går mot lysere tider er det jo et godt tidspunkt å sjekke at alt er i orden i pottene til plantene våre!
  Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.