Til seneste kommentar

Hvorfor får planten brune flekker på bladene?

Hei, jeg har hatt denne planten i litt under ett år og nå har den plutselig begynt å få brune flekker på bladene. Jeg vanner den ca annenhver uke, kjenner alltid etter i jorden først og den har holdt seg fin frem til nå nylig uten at jeg har gjort noe annerledes. Ser dere hva det kan være? Legger ved bilder😊
Emilie

Kommentarer

 • Hei Emilie!

  Slike brune flekker kan komme av flere ting, men veldig ofte handler det om vanning/drenering. Det høres ut som om du følger med på vanningen din, men det kan være veldig fort gjort å gi for mye vann, spesielt nå om vinteren når planten ikke er i vekst og drikker mindre.

  Noen spørsmål du kan ta en titt på - har planten blitt utsatt for uvanlig tørr eller kald luft? (fra varmekilde, eller lufting) Er det på tide å gi røttene mer plass snart, er potten for trang? Har potten godt drenert jord, og hull i bunnen?

  Hvis røttene har tatt skade av litt for mye vann kan det ha utviklet seg rotråte, som er en type sopp som skader røttene og forhindrer at planten kan ta til seg vann og næring. Hvis dette kan ha skjedd bør du ta planten ut av potten og ta en titt på røttene, skylle dem og fjerne det som eventuelt er råttent/skadet.

  Silje Gartner
 • Hei,
  Tusen takk for svar. Det kan se ut som det er spinnmidd. Hva burde jeg gjøre? Kan disse spre seg til andre planter?
  Emilie Eksund
 • De brune flekkene ligner ikke veldig på skader av spinnmidd, men de kan selvfølgelig være der i tillegg. Spinnmidd er veldig små, sitter oftest på undersiden av bladet og lager et veldig fint "spinn" som ligger en knapp millimeter over bladflaten.

  Spinnmidd kan smitte over til andre planter så om du mistenker spinnmidd så råder jeg deg til å sette planten i karantene til du får behandlet den.

  Du kan behandle planten ved å spraye en såpeblanding. Start med å dusje planten med en relativt hard stråle for å bli kvitt de fleste skadedyrene, evt tørk bladene med en fuktig klut. La bladene tørke opp litt, og bland deretter 2-3ss grønnsåpe og 2 ml rødsprit med 1 liter vann. Pass på å komme godt til på undersiden av bladene, da middelet trenger kontakt med dyrene for å virke. Gjenta behandlingen i en uke med 1-2 dagers mellomrom.

  Hvis det ikke fungerer med såpebehandling, kan du benytte deg av rovmidd eller gallmygglarver som begge er et slags nyttedyr. Disse kan du få kjøpt på f.eks. nyttedyr.no.
  Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.