Til seneste kommentar

Kan disse buskene overvintre hos meg?

Hei. Jeg skal vite om disse planer er frost sikre og tåler å bli plantet i sør/øst Norge (Østfold).
1. Deutzia x ‘Mont Rose’
2. Stjernetop Strawberry Fields
3. Kejserbusk 'Charles Lamont'

Hvilke av dere hadde dere evt. anbefalt som en mindre busk? (Sammenhengende planterekke).

Mvh Dan
Dan

Kommentarer

 • Hei Dan!

  Nå varierer jo hardførhetssonene mye bare i Østfold, så jeg anbefaler deg å titte på denne lenken for å finne ut ca. hvilken hardførhetssone du befinner deg i der du bor.

  Det ser forøvrig ut til at alle disse skal tåle en plassering i opptil H4. I Østfold går jo ikke sonene særlig over 4, men det kan være lokale variasjoner om du f.eks. bor i H4 men på et svært værutsatt sted.

  Både Deutzia 'Mont Rose' og 'Strawberry Fields' er jo mindre planter i forhold til Keiserbusken, og blir gjerne bare rundt ca. 150 cm høye. Om du ønsker en mindre busk så hadde jeg vel gått for en av disse!
  Silje Gartner
 • Takk for svar.
  Da har jeg 2 tilleggsspørsmål:
  - Hvilke av disse tåler frost?
  - Hvilke av disse tåler å stå i sur jord?
  Dan
 • Alle disse tåler frost. Når vi snakker om hardførhet så sier det noe om hvor mye frost plantene tåler. Norge er delt opp i 8 klimasoner, hvor sone 1 er det mildeste og sone 8 er det tøffeste. Plantene merkes gjerne med f.eks. H4, som vil tilsi at all erfaring peker på at disse plantene skal tåle vintre i sone 1-4.

  Det sagt så vil jo ikke nyinnkjøpte planter som allerede har bladverk (hvis de f.eks. kommer fra varmere strøk, eller har blitt dyrket et lunere sted enn dit de skal plantes) tåle frosten så godt. De vil ikke dø, men nye blader kan ta skade av frostnetter om våren etter planting. Som sagt er dette bare noe å tenke på ved innkjøp, ikke etter første sesong.

  Ingen av disse tre er surjordsplanter, men de tåler alle lett sur jord. Om det er veldig sur jord på plassen du vil ha disse kan du vurdere å skifte ut noe av jorden.

  Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.