Til seneste kommentar

Busker med litt høyde til skråning i H4-5

Jeg har en sydvent skråning. Jeg bor i Trøndelag så det er kun periodevis at det er lite med vann. Men jeg ønsker å teppelegge skråningen med busker som kan dekke den (og ugesset)og som vokser fort. Tenker ikke på veldig høye busker, men heller ikke de som kryper langs bakken - så en plass midt imellom. Jeg har ikke begreper på dette og lurer på hvilke busker som kan anefales ?

Arve

Kommentarer

 • Hei Arve!

  Nå er det jo litt forskjellige klimasoner bare i Trøndelag, men om du bor nærmere kysten så er du nok i sone 4-5. Her kan du sjekke hvilken herdighetssone som gjelder der du bor: Klimasonekart

  Jeg har tatt utgangspunkt i sone 5 for å være på den sikre siden. Det finnes jo vintergrønne bunndekkere med litt høyde, men disse vokser ofte ikke spesielt fort. Noen alternative busker som kan brukes og som vil trives på stedet du beskriver er for eksempel:
  • Buskmure, forskjellige sorter men spesielt sorten 'Goldteppich' holder seg litt lavere på rundt 70 cm og krever lite vedlikehold. Lang blomstringstid. Av andre sorter som blir en snev høyere har du rosa 'Pink Beauty' og hvite 'Abbotswood'
  • Forskjellige sorter Spirea. Brudespirea 'Grefsheim' er hardfør og blomstrer rikt i ca. mai, og får en buskete og bred vekst. Den kan nå rundt 150 cm. Bjørkebladspirea 'Tor' holder seg lavere på rundt 90-100 cm, og får vakre høstfarger. Japanspirea 'Little Princess' er et enda lavere alternativ på rundt 60 cm, som får rosa blomster i ca. juli. 
  • Vintermispel 'Coral Beauty' er en vintergrønn klassiker i skråninger. Denne holder seg lav på rundt 50 cm, ofte noe mindre. 
  • Flikkranstopp 'Crispa' er en annen klassisker i skråninger. Når den plantes tett blir den som et sammenhengende grønt teppe. Markdekker, men blir rundt 80-90 cm høy. 
  • Forskjellige sorter rhododendron - her kan du jo finne alt fra 50 til 200 cm, men de egner seg godt til skråning selv om de ikke vokser spesielt fort. 
  Hvor raskt de vokser vil avhenge av hvor godt de trives på stedet, men dette er noen alternativer som både har litt høyde og som vokser raskere enn de typiske vintergrønne skråningsplantene. Jeg håper du finner noe her som kan passe for deg :-)
  Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.