Epler råtner og blir glassaktige

Jeg har et gammelt epletre med Aroma epler, i Asker kommune. Treet står i fuktig jord. Det har vært tidligere vært flotte epler på treet, men de tre siste sesongene har eplene fått et brukt/grått/prikkete belegg og etterhvert falt ned før de er modne. Fruktkjøttet er også misfarget. Jeg har vedlagt noen bilder. Håper dere kan finne ut hva dette skyldes, og at det finnes råd, slik at jeg kan får tilbake de flotte eplene.
Rune

Kommentarer

 • Hei Rune!

  Så synd å høre at eplene ikke holder seg fine!

  At de rotner som på det andre bildet kan være grunnet soppen monilia. Det finnes to sorter, grå monilia og gul monilia.

  Gul monilia går på frukten først og pleier å dukke opp om frukten er blitt skadet eller at treet har hatt noen annen skade. Er det gul monilia så vil jeg råde deg å helt enkelt plukke bort all frukt som ser skadet ut eller har mugg, også fra bakken. Unngå å legge dette og løvet som faller fra treet i komposten. Du kan brenne det, eller levere det til nærmeste gjennvinningssentral.

  Grå monilia er mer farlig da den går på grenene - og angrepet begynner allerede når treet blomstrer. Dette leder til at blomstene visner, dette gjelder også nye grener og( om det får bli igjen) større deler av treet. Her bør du nok ta bort alt løv og frukter som har fallt ned og deretter brenne det, du bør også klippe bort alle infikterte grener med en steril beskjæringssaks. Kapp helt inn til frisk ved og enda litt til for å være sikker på at alle sporer forsvinner. Du kan behandle grå monolia med Kumulus.

  Når det gjelder det andre bildet så er jeg litt usikker på om det henger sammen med monilian. Det gjennomsiktige fruktkjøttet på eplet er noe vi ikke er helt sikkert på hvorfor skjer, men det kalles på folkemunn for ''glasseple''. På engelsk blir det ''watercore apples''. Her har frukten uvanlig høy dannelse av sobitol, som er veldig søtt. Mange syns derfor at glasseple er søtere enn andre epler, men de holder dessverre ikke så lenge etter at de er blitt plukket.

  Det er ikke så mye å gjøre med glassepler, mer enn å være nøye med gjødsel av epletreet og plukke eplene i god tid slik at de ikke rekker å bli overmodne.
  Jennie Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.