Til seneste kommentar

Ferskenblære og hull i blader på plommetre. Hva gjør jeg?

Hei. Jeg har et mini-ferskentre som har fått noe sykdom. Det ser helt identisk ut som dette.  https://www.plantevernleksikonet.no/l/oppslag/1737/
Hva kan jeg gjøre for å behandle treet?

I tillegg har jeg to plommetre som ble plantet sommeren 2021. Jeg har aldri hatt blomster eller frukt på det. Men jeg så i fjor sommer at bladene har små hull i seg som har en rød/svart kant. Har dete noen tanker hva det kan være? Har dessverre ikke tatt noen bilder av det
På forhånd takk!

Elisabeth

Kommentarer

 • Hei Elisabeth!

  Så kjedelig om du har fått ferskenblæresopp på treet ditt! Det første du bør gjøre er å fjerne alle gamle planterester og kaste disse i restavfall, eller brenne dem. Både blader fra i fjor som kanskje fortsatt ligger under treet, og også eventuelle greiner og kvister.

  Denne soppen kan jo også overvintre på selve treet, og det blir vanskeligere. Om mulig kan det være en idé å beskjære det litt tilbake. Nå finnes det ingen ferdige preparater som fungerer mot sopp, som også hobbydyrkere kan bruke grunnet strenge regler rundt plantevernmidler. Et alternativ kan være å høre om en gartner eller anleggsgartner med plantevernsertifikat kan ta behandlingsjobben for deg.

  Når det kommer faktiske hull i bladene er det ofte en type larve som spiser på det, men det kan også være en sopp. Er det hull tvers igjennom eller blir det en flekk først? Det kan f.eks. være en type rust.

  Har treet aldri hatt blomster, eller kan det være at en blomstring har blitt tatt av nattefrost før den rakk å komme ordentlig i gang?
  Silje Gartner
 • Hei!
  Takk for svar. Da skal jeg få fjernet alt løvet. Er det greit å beskjære det

  angående plommetreet mener jeg at det ble en flekk før det ble hull. Så tenker mer på en sykdom enn insekter. Men jeg kan holde et ekstra øye med det nå når bladene kommer og ta nye bilder
  Jeg har aldri sett blomstrer på dem, jeg kan ikke utelukke at det noe nattefrost tok dem før de var i full blomst (var sen vår i fjor).
  Elisabeth
 • Hvis du lurer på når du skal beskjære treet hadde jeg gjort det nå med en gang!

  Da høres det også kanskje ut som en type sopp. Da blir det samme behandling der, at du fjerner vissent løv nå for å unngå spredning. Jeg vet at det har vært litt dårlige forhold i store deler av landet for fruktrær i noen år nå, med sen nattefrost i blomstringstiden, så det er mulig at det har bidratt til lite eller ingen blomstring. I tillegg kan det ta litt tid for noen plommetrær å blomstre, det er ikke uvanlig at de blomstrer lite eller dårlig noen år.

  Vent til tiden for blomstring er der i år, og følg med på om det kommer blomster i det hele tatt, og om temperaturen kan være årsaken om det heller ikke blomstrer i år. :-)
  Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.