Til seneste kommentar

Hva er disse brune prikkene på fiolinfikenen min?

Hei 😀
Denne planten kjøpte jeg via klikk og hent for 1uke siden. Disse bildene er fra når jeg kom hjem og så tilstanden på den, søndag forrige uke.
Det kommer nå flere blader helt øverst, noe som er positivt (for jeg hadde ikke store håp siden det virket som om denne og par andre hadde blitt forsøkt druknet) Men disse nye bladene har samme mørke prikker på seg som dem i det ene bildet nedover i innlegget.
Jeg har nå følgende spørsmål om planten:

1. Er dette en noen form for sykdom?
2. Kan denne planten reddes? Isåfall hvordan?
3. Vil dette forsvinne/bli borte/ bli mindre etterhvert eller er dette noe som vil være der
4.Bør denne og de resterende plantene jeg hentet samme dag bli værende i karantene en liten stund framover også? (Alle planter som kom med dem er i karantene i eget rom med gode forhold mtp lys ol)
Håper på noen gode og konstruktive svar/forslag 😀digitalkamran

Kommentarer

 • Heisann!

  Nei, dette er ikke sykdom men ødem. Det er en reaksjon planten har hatt fordi den har fått litt mye vann i en eller flere omganger, og er veldig vanlig å se på fiolinfiken. Det er ikke farlig, men vil heller ikke forsvinne. Med jevnere vanning hvor planten kan tørke lett opp før den får påfyll, så vil det derimot ikke utvikle seg videre.

  Tuppen som har revnet på det ene bildet er en mekanisk skade, antakeligvis har det skjedd mens bladet var ungt og på vei ut. Det er jo heller ikke noe å bekymre seg for, men den skaden vil også fortsette å være der.

  Jeg synes det er en god regel å alltid ha nye planter i karantene en stund, uansett om du kjøper dem på butikken eller har fått en stikling av en venn. Det er ingenting på bildene dine som tilsier at det er noen skadedyr på planten din, men det er uansett ikke dumt å la plantene stå i 1-2 uker for å være på den sikre siden, spesielt om du har mange planter fra før!
  Silje Gartner
 • Hei Silje.
  Tusen takk for er utfyllende og informativ svar.
  Føler da at de som vanner hos dere i butikken, om det er mennesker eller maskin kan da endre noe på rutinen slik at plantene slipper å "lide" slik. Litt mer kunnskap om vanning kan og burde alle ha, om det er fulltids eller sesong arbeidere slik at slike tilfeller kan unngås i fremtiden og både planter, kunder og firma være fornøyd for da blir det mindre svinn feks.

  Som sagt, denne planten samt fler hentet jeg forrige søndag og denne samt par andre (bilde eksempel på en annen under) var VELDIG våte når jeg kom hjem ned de. Tok en strikkepinne og løsnet jorda litt slik at de fikk litt luft og bedre sirkulasjon for ellers ville de bare ha visnet føler jeg. Disse har nå fått tørket seg før de får litt vann og næring samt resten som er nye i sin nye hjem.
  Har noen planter fra før av ja, og har alltid nye i karantene, uansett. Det er for egen og plantenes fred og ro 😀

  digitalkamran
 • Det er jeg ikke uenig i, og du må gjerne ta kontakt med vår kundeservice på kundeservice@plantasjen.no om du vil vurdere dette som en reklamasjon, eller med informasjon om hvilken butikk du handlet i slik at de kan sende tilbakemeldingen din videre.

  Det sagt, så er det ikke ofte jeg ser fiolinfiken som er helt uten disse flekkene - de er svært følsomme for akkurat dette. Men selvfølgelig bør ikke plantene vannes så godt at jorden er søkk våt i lang tid. :-)
  Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.