Til seneste kommentar

Forskjell på Liguster og Vinterliguster?

Hei. Jeg er helt grønn når det kommer til planter og hage, så når spør jeg litt dumt. Jeg ønsker hekk rundt hagen, en tett hekk. Linguster ser fint ut. Men jeg ser det selges vinter variant og ikke-vinter variant. Leser på tidligere spørsmål at vinter varianten holder på en del blader også på vinteren, mens ikke-vinter varianten mister bladene. Men de er jo like dyre. Da skjønner jeg ikke hvorfor man ikke skulle velge vinter varianten? Er det en åpenbar ulempe med vinter variant hekk som jeg ikke ser?
Adrian

Kommentarer

 • Hei Adrian!

  Jeg forstår godt at du er litt forvirret - navnet "Vinterliguster" brukes nemlig litt ulikt på forskjellige utsalgssteder.

  Vi selger Ligustrum Ovalifolium, som er delvis vintergrønn. Denne beholder bladene i milde strøk, men slipper noe eller alt av bladverk om det er en tøff vinter. Den er hardfør til sone 3, og dermed ikke så godt egnet lenger inn eller nord i landet. Langs kysten og i sør kan den derimot fungere godt.

  Den andre sorten vi selger er Ligustrum Vulgare var. italicum 'Atrovirens'. Det er "Ligustrum Vulgare" som er "vanlig liguster", altså hovedsakelig løvfellende. 'Atrovirens' er derimot en variant som er bedre på å beholde bladverket, dog denne vil også stort sett felle bladene utover vinteren om ikke vinteren er mild nok. Denne er derimot mer hardfør enn 'Ovalifolium', til sone 4, og kan i tillegg bli en del høyere.

  Pris på planter bestemmer utifra blant annet rotstørrelse og høyde, og ikke av plantens egenskaper. :-)
  Silje Gartner
 • Hei. Takk for svar. Er det forskjell i farge på bladene på Ligustrum Ovalifolium og Ligustrum Vulgare?
  Jeg bor i sonegrense mellom 1 og 2. Vil Ovalifolium sannsynligvis beholde bladene mellom året?
  Adrian
 • Ikke noen større forskjeller på fargen på sortene så vidt jeg kjenner til og har sett, men grønnfargen kan jo naturlig variere basert på alderen til skuddet og solforholdene på stedet - men det kan jo altså være forskjeller også fra vulgare til vulgare osv.

  Ja, i sone 1-2 burde det være veldig gode sjanser for at denne er mer eller mindre helt vintergrønn!
  Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.