Til seneste kommentar

Når skal jeg begynne å gjødsle grønnsakene mine?

Jeg har for en måneds tid siden sådd paprika, pak choi, grønnkål og noen urter, men de har spiret også har det stoppet opp. De virker litt slappe (grønnkål og pak choi) og henger, men har fått 2 blad sett. Paprikaen står oppreist, men det skjer ikke noe mer. Begynner å få litt lilla/gult på bladene. Det står litt forskjellig info om at man skal gjødsle når de spirer, mens andre steder står det at man ikke skal det. Jeg er litt usikker på hva jeg skal gjøre.

De står inne under plantelys (Cresendo fra Plantasjen) og står i spireboks med lokk fortsatt.

Skal jeg gjødsle de eller er det noe annet jeg evt gjør feil?
Ksenija

Kommentarer

 • Heisann!

  Det kan være litt forskjellige årsaker til at veksten stopper opp, har du mulighet til å sende et bilde av plantene?

  Grunnen til at du ikke skal gjødsle for tidlig er at næringssaltene i gjødselen kan være litt for sterke for unge planterøtter. Hvis plantene dine har fått litt vekst og rotsystem så kan du begynne å gi litt næring - gi gjerne en litt lav dose i begynnelsen, så blir plantene gradvis vant til næringen. Gule blader kan være et tegn på overvanning eller lite næring, eller en kombinasjon.
  Silje Gartner
 • Hei. Tusen takk for rask tilbakemelding.
  Sender bilde av plantene her. Bør jeg forresten fortsette å ha lokk på såboksen eller kan de nå være uten?
  Ksenija rupar
 • Supert, takk for bilder!

  Det ser ut som om plantene trenger litt mer lys enn de har fått. Vekstbelysningen bør faktisk være mye nærmere plantene enn du tror - 5-10 cm over toppen! Når plantene får lite lys blir de lange og kanskje litt slappe slik som dette. Du kan rette opp i det ved å plante dem over i nye potter, og da plante dem dypere i jorden - og så sørge for mer lys. Det er nok også på tide med litt forsiktig næring snart men igjen, begynn med en lav dose eller bare pott dem over i en mer næringsrik jord og vent med ekstra gjødsel utover dette.

  Siden de trenger litt mer lys så kan du kanskje vurdere å droppe lokket nå - det er jo absolutt bra for plantene å ha en høy luftfuktighet, som er den funksjonen lokket gir, men så lenge du er flink til å vanne plantene så hadde jeg heller fokusert på å få lyset uhindret på plantene nå. Husk også at mer varme gir raskere vekst, og for tette, sunne planter så er det bedre at de står litt kjølig og lyst, enn med for mye varme. Lykke til!
  Silje Gartner
 • Da skal jeg prøve på dette. Tusen takk for god hjelp 😀
  Ksenija rupar

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.