Til seneste kommentar

Kan jeg forlenge granhekken min?

Hei! Vi har en granhekk som har vokst i mange år,  i enden av denne hekken står det en stor edelgran som begynner å vokse inn mot hekken og skygger. Derfor har enden av hekken begynt å dø/visne. Vi lurer på, visst vi fjerne denne edelgrana og planter en ny plante med gran inntil hekken - vil den gro? Hvor lang tid tar det evt? Og kan en evt kjøpe en stor hekk plante? Hekken er veldig fin i seg selv så vi ønsker å bevare den visst mulig.
Sigrid

Kommentarer

 • Hei Sigrid!

  Du tenker å "fortsette" granhekken ved å plante en ny plante der hvor edelgranen står i dag, for å skjule det som har blitt dødt og stygt på enden av granhekken? Ønsker du uansett å bli kvitt edelgranen eller vil du bare fjerne den fordi den gjør at hekken din har fått et vissent parti?

  Det er vanskelig å si uten å se området, men om en ny plante vil gro der avhenger helt av grunnforholdene. I utgangspunktet er det ikke noen problem å forlenge en hekk, annet enn at det kan ta en del tid før resultatet blir bra. Gran, som de fleste vintergrønne busker og trær, vokser langsomt.

  Med en ny hekkplante vil det samme skje som i dag med edelgranen - der plantene "møtes" vil det være et dødt og vissent parti. Det er helt normalt med vintergrønne hekker, og det er slik resten av plantene i hekken din også ser ut om du fjerner en av dem. Når plantene vokser til vil ikke dette området være synlig.

  Hvor raskt den vokser avhenger igjen av forholdene den står i - dårlige forhold betyr dårlig vekst. Om det er veldig mye røtter igjen etter edelgranen kan dette være en hindring, men ikke nødvendigvis. Du bør passe på at det er minimum 50 cm med god jord på stedet du planter, og at ikke røttene til edelgranen har vokst mye helt inntil hekken din.

  Håper det svarte på spørsmålene dine! Om du lurer på noe mer så kom gjerne tilbake med mer informasjon eller til og med bilder. :-)  Silje Gartner
 • Du har forstått det riktig. Vi regner med vi må ta edelgrana, selv om den er veldig fin. Men hekken er enda finere og praktisk, så den ønsker vi å bevare visst det lar seg gjøre. Her kommer bilder av hekken og «problem-området». Selger plantasjen hekk planter som allerede har vokst litt i størrelse, eller går det an å bestille?
  Tusen takk for utfyllende svar på forrige Mail

  Mvh Sigrid

  Sigrid
 • Hei igjen, takk for bilde og for en flott hekk!

  Her tenker jeg at det skal gå fint å forlenge hekken, men jeg hadde gjort litt arbeid med jorden først for å være sikker på at jorden er dyp og "løs" nok til at en ny plante raskt kan etablere seg.Jeg ser at det ligger noen steiner under edelgranen, kanskje en bedkant? Hvis det bare er en kant så er det jo ikke farlig, men om det er en struktur som går ned i bakken så burde denne også fjernes. 

  Sortiment for 2024 er ikke helt ferdig enda, men tidligere har ikke Plantasjen solgt gran til hekk, og spesielt ikke så store planter. Her kan du for eksempel forhøre deg med en lokal planteskole om hva som er mulig å skaffe, eller følge med på Plantasjen.no i ukene og månedene fremover om det dukker opp noe som egner seg i sortiment i år.
  Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.