Til seneste kommentar

Grønnsak som kan plantes innendørs?

Hei Plantasjen!

Der jeg jobber ønsker vi gjerne å kickstarte våren med et initiativ der vi alle forsøker å dyrke en grønnsak hjemme. Jeg er derfor på utkikk etter en grønnsak som a) er lett for nybegynnere (eventuelt har klare instrukser), b) kan sås nå, og c) er en plante man kan dyrke inne i en potte (da flere bor i leilighet og ikke har tilgang på balkong, drivhus eller hage).

Jeg har sett at dere blant annet har:
- Potteagurk 'Iznik'
- Paprika 'Thor' F1
- Pottepaprika 'Snacking Purple'
- Chilipepper 'Cayenne long slim'

Anser du alternativene til å tilfredsstille kravene? Det viktigste er at de kan dyrkes nå og inne. Dersom dere videre har en "how to guide" hadde det også vært supert!

 Tusen takk for svar på forhånd!
Benedicte

Kommentarer

 • Hei Benedicte!

  Så artig at dere setter i gang dette prosjektet for kollegaene deres!

  Paprika og chili er ikke vanskelig å dyrke, men det tar veldig lang tid fra du sår til du får frukt. De som dyrker dette utendørs må gjerne begynne å så tidlig januar for at plantene skal rekke å bære frukt før sommeren er over - innendørs er jo ikke dette like farlig da temperaturen ikke vil synke, men du vil nok måtte ha vekstlys for at plantene skal klare å bære frukt når dagene blir mørkere om høsten.

  Agurk vokser derimot raskt, og kan være en morsom plante å følge med på! Dette er jo en klatrende plante, og de kan bli ganske så lange og store, så hvis du velger denne må du både ha stor nok plass på et lyst nok sted, samt noe den kan klatre på/støtte den opp. Den er også veldig tørst, så det lønner seg å ha en romslig potte.

  Mine beste tips som oppfyller kravene er urter og salater, da disse vokser raskt og ikke krever like mye lys som en del andre grønnsaker. Da kan jo også alle velge f.eks. urter de vet at de liker og bruker. Basilikum, gressløk, kruspersille og timian er jo fine kjøkkenbenksurter som kan brukes til mye! Koriander og sitronmelisse kan bli litt store, men kan holdes nede med jevnlig høsting. Rosmarin kan også fungere, men vokser mye langsommere enn resten av disse.

  Jeg vil også tro at noen bønner og sukkererter kanskje kan fungere - for eksempel Brytsukkerert 'Delikett', som er en lavere sort som ikke tar like mye plass. Den vil fortsatt trenge noe å klatre på.

  Om du velger en type grønnsak som bærer frukter må du kanskje hjelpe til med pollineringen når disse blomstrer, da det ikke er vind eller insekter som gjør jobben for deg innendørs. Du kan riste dem lett under blomstring for å simulere en lett bris.

  Det er litt forskjellige fremgangsmåter etter hvilke type planter du velger, så kom gjerne tilbake til meg når du har bestemt deg så kan jeg gi dere en liten how-to guide. :-)
  Silje Gartner
 • Hei igjen!

  Vi endte med lilla paprika av typen Capsicum Annuum (snacking purple). En liten how-to-guide + tips & tricks er hjertelig velkommen☺️
  Benedicte
 • Heisann!

  Så artig, det er en av mine favorittsorter :-)

  Så først i små potter med såjord, gjerne blandet med perlite for bedre drenering. Frøet presses lett ned i jorden, men bør ikke dekkes av et tungt lag med jord - et lett dryss, eller et tynt lag med vermiculite rekker. Mens du venter på at det skal spise bør potten stå varmt og med høy luftfuktighet. Et minidrivhus eller en plastpose med noen små hull over potten hjelper. Mange velger å sette dem på oppvarmet gulv, eller en varmematte, for at spiringen skal gå raskere.

  Når frøet først har spirt derimot, må det plasseres lyst og gjerne kjøligere med én gang. Lyst og svalt = kompakt vekst, mens mørkt og varmt = spirer som strekker seg etter lyset, og blir svakere.

  Når spiren har vokst seg stor nok til at det er på tide med en større potte kan du plante den over i en mer næringsrik jord. Vår tomat & chilijord fungerer for eksempel fint til paprika! Om du har perlite så bland det gjerne inn i denne jorden også.

  Så er det bare å smøre seg med tålmodighet og gi planten jevnt med vann og lys. Om du ikke bruker ekstra vekstlys så pass på å snu planten i vinduet så du unngår at den tilter mot lyset. Etter en stund i mer næringsrik jord kan du spe på med ekstra gjødsel.

  Når planten er i full blomst så vil den nok trenge litt hjelp med pollinering, da det gjerne hverken er vind eller insekter inne hos oss. Det kan du gjøre ved å riste lett på plantene/bladverket, for å simulere en lett bris.

  Husk at det tar lang tid fra man sår paprika til de kan høstes, så om fruktene ikke begynner å komme før mot høsten så kan det være lurt å tenke på vekstbelysning for at plantene skal klare å bære frem fruktene mens dagene blir kortere. Paprika er veldig glade i lys!

  Hør gjerne fra deg igjen om du har flere spørsmål!
  Silje Gartner
 • Dette er helt fantastisk! Tusen takk igjen🥰 Hvor mye perlite benytter du iforhold til såjord?
  Benedicte
 • Jeg tar det litt på slump, men et forhold på ca. 1/3 perlite til 2/3 jord burde fungere bra!
  Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.