Til seneste kommentar

Grønnsakshage til terrassen - hvordan begynner jeg?

Hei. Jeg ønsker å starte opp en grønnsakshage på min store terrasse. Jeg tenker å ha to separate plantekasser 80cm (muligens med to etasjer hver). Har sett at jeg bør ha brett som plantekassene kan stå på. Ellers ønsker jeg tips til hva jeg trenger. Jeg tror jeg ønsker å kjøpe grønnsaksplanter til den ene kassen som det er for sent til å forkultivere nå (tomat, paprika, blåbær), og direkteså i den andre med urter/salater/sukkererter/kanskje sånne løkknoller osv. Har du noen tips til hva som kan kombineres i disse to kassene? Det hadde vært artig med så stor variasjon som mulig. Jeg ønsker at det som settes i disse kassene vil ha størst mulig potensial for å lykkes, også kan jeg forkultivere og eksperimentere litt mer med potter i tillegg. Hvilken jord/gjødsel trenger jeg?
Eivind

Kommentarer

 • Hei Eivind!

  Så artig at du skal starte en kjøkkenhage på terrassen!

  Brett under kassene kan være praktisk for å unngå fuktskader på underlaget når kassene ikke står rett på bakken.

  Noen planter krever jo en god del varme, som tomat og paprika. I noen deler av landet kan man dyrke disse uten drivhus, helst om sommeren også er varm, men de krever mye lys og varme for å klare å bære frukter best mulig. De er ikke happy hvis utetemperaturen synker til under 10-15 grader. 

  I utgangspunktet kan du kombinere det meste! Jeg anbefaler dog å ikke starte med å gape over alt for mye forskjellig, om det er første gang du dyrker - velg deg ut opp til 3 sorter per kasse. Blåbær er jo en flerårig busk som krever litt plass, så den vil kanskje begrense plassen enda mer om du ønsker å ha den i kassene med resten av grønnsakene - men du kan også ha denne i potte.

  En løsning som har blitt brukt hundrevis av år allerede for å få mest mulig ut av liten plass er kombinasjonen som kalles "3 søstre" - dette er mais, bønner og squash. Maisen blir høy, bønnene kan klatre i maisen, og squashen blir et lavt og bredt bunndekke i kassen. Du kan lese mer om denne metoden her: Tre søstre - bønner, squash og mais i smart samdyrking Alle disse tre kan du direkteså ute, eller kjøpe ferdige småplanter. Om du ønsker å forkultivere dem for en litt tidligere start så er det helle ikke for sent, så lenge du ikke bor i de kaldeste områdene i landet. Dette er grønnsaker som det er enkelt å lykkes med. 

  Salater er jo noe som er veldig enkelt å så, og som du også potensielt kan så i flere omganger gjennom sesongen. En annen enkel grønnsak som du kan dyrke før det blir altfor varmt (den er ikke så glad i sterk varme) er reddik. Den er så rask at du også kan rekke flere omganger, men helst da på vår eller mot høsten igjen. Urter som gressløk, kruspersille og timian vokser raskt og kan brukes til mye!

  Hvis du skal kjøpe ferdig jord i sekk, så er vår Urte- og Grønnsaksjord den beste til formålet. Jeg har også brukt vår Plantejord Kvalitet iblandet kugjødselkompost til grønnsakskasser med godt hell, som blir en litt rimeligere løsning hvis du skal ha mye jord. En generelt god gjødsel til grønnsaker er vår Grønnsaksgjødsel.

  Håper det ga deg noen tips, hør bare fra deg igjen om du har flere spørsmål!
  Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.