Hekk

Hei. Vi er en rekkehusrekke som ønsker å plante hekk i enden av vår felles hage. Vi er ikke veldig flinke på hekk og har ei veldig grønne fingre. Lurte på om det fins en fin hekk som ikke krever mye vedlikethold og som ikke vokser i alle retninger. Vi har sett på bøkhekk, men ønsker råd
Marie

Kommentarer

 • Hei Marie!

  Du kan nok absolutt finne en hekk som fungerer for deg. Bøk er jo en enkel hekk, men det spørs litt hvor i landet dette er?
  Her kan du sjekke hvilken herdighetssone som gjelder der du bor: Klimasonekart

  I tillegg lurer jeg på om den får mye sol, skygge eller vind? Vet du ca. hvor dypt med jord det er på stedet?
  Silje Gartner • Bor i Trondheim. Det er jo endel gjørme vet jeg i bakken under, så bør man da grave dypt og fylle på med jord? Mye sol, fra 08-19 ca på sommerstid. Noe vind på blåste dager.
  Marie
 • Takk for informasjon! Ja, hvis det er mye leire så kan det være dårlig drenering, og da lønner det seg å blande inn litt bedre jord. Hekkplantene bør ha minimum 60-70 cm jorddybde, men det kan godt være en blanding av leirjord og annen jord, så lenge den drenerer greit.

  Bøk er hardfør nok til å tåle klimaet i Trondheim om den ikke står veldig utsatt for vær og vind, men den er litt i grenseland. Agnbøk er en litt tøffere plante som ligner veldig på vanlig bøk, men som ikke beholder sitt visne bladverk gjennom vinteren. Hvis det er en del vind så tåler agnbøk dette litt bedre, men til gjengjeld tåler den dårligere om jorden der den står er veldig fuktig og dårlig drenert.

  Bøk eller Agnbøk er jo ellers et godt valg for dere, da dette er en smal og ryddig hekk som ikke trenger veldig mye stell. Den skal ikke beskjæres i høyden før den når ønsket høyde, og skal ellers bare trimmes 1-2 ganger i året for å holde formen og for å forgreine seg og bli tett.

  En annen hekk som egner seg hvis du vil ha den tett beskjært og "stram" er Alperips - den er mer hardfør og tåler mye, men er ikke glad i for tung jord. Den krever litt hyppigere beskjæring, men til gjengjeld forgreiner den seg så godt at den nesten er "tett" om vinteren også, selv om bladene faller av. Den blir ikke like høy som bøk, maks ca. 200 cm om den trives.

  Håper det ga dere noen tips, bare hør fra dere igjen om dere har flere spørsmål!
  Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.