Til seneste kommentar

Hvorfor har min Helleborus Anna's Red kollapset?

Hei, jeg kjøpte en vinterrose (Heleborus Anna's Red) på Plantasjen Asker på søndag.  Den haddde fantastisk fine blomster.  Satt den i det kjøligste rommet i leiligheten min (det vender mot nord) på søndag og i dag oppdaget jeg at alle blomstene henger utenfor potten.  Ga planten litt vann og flyttet den inn i stuen:  den vender mot øst og har vinduer fra tak til gulv - men er en god del varmere enn rommet mot nord.  Er derfor usikker på om det vil hjelpe.  Det er fem minusgrader ute og derfor antagelig for kaldt for planten å stå i potte på balkongen min.  Er det mulig å få blomstene til å reise seg igjen?  Og hva må/kan jeg i så fall gjøre?  Vennlig hilsen Åse B.
Åse Berit

Kommentarer

 • Hei Åse Berit!

  Helleborus er kjent for å være en litt dramatisk plante når det kommer til forandringer i forholdene den står i, og reagerer ofte med å "kollapse". Det betyr ikke nødvendigvis at det er over for planten - ofte retter den seg opp når forholdene er mer stabile.

  Den er også ganske tørst, så når du har den i innetemperatur må du passe på at den ikke tørker for mye opp. Jeg tenker at du gjorde helt riktig ved å sette den på et kjølig rom - den er ikke veldig glad i for mye varme, eller for tørr luft. Mitt beste tips er å flytte den tilbake der det var litt kjøligere, og å være litt tålmodig. Når temperaturen nærmer seg 0 kan du flytte den ut, men gjør det gjerne litt gradvis så ikke den får sjokk av temperaturforskjellen.

  Forhåpentligvis vil den komme seg av seg selv, men om den har vært i "kollapset" tilstand litt for lenge kan det være at den trenger en beskjæring. Det merker du ganske raskt - hvis du tar på stilkene og bladene og det ikke er antydning til noe "spenst" i dem over tid, så er det sannsynlig at de er ferdige og ikke vil ta seg opp.

  Lykke til!
  Silje Gartner
 • Tusen takk for fint svar og gode råd, Silje!

  Etter at jeg flyttet planten inn i stua i går, gikk det tre-fire timer og så var den like fin som da jeg kjøpte den - blomstene hadde reist seg opp igjen! Trodde nesten ikke det jeg så!

  I stuen får planten mye lys på formiddagen, men det er ca. 22 grader der. På rommet jeg opprinnelig plasserte den i, er det ca 18 grader. Gitt det du foreslår, tenker jeg at jeg kanskje kan plassere planten ved stuevinduet om formiddagen og så flytte den til det kjølige rommet om ettermiddagen og la den bli stående der til neste morgen. Skal flytte planten ut på balkongen min så snart det blir varmere ute (ca. 0 grader, slik du skriver) og skal da la den gradvis vende seg til utendørstemperatur.

  Vennlig hilsen
  Åse


  Åse
 • Hei Åse!

  Så fint å høre! Det er veldig bra å gi planten en lys plassering frem til den skal ut, men pass på at om du har den i stuen over tid så kan bladene bli stygge/tørre og kan måtte fjernes, som er veldig vanlig med disse når de står inne i litt høyere temperaturer.

  Det høres ut som du har en god plan for den fremover!
  Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.