Til seneste kommentar

Hva skjer med mine nyplantede hortensia og rhododendron?

Hei,

Vi kjøpte og plantet hortensia og rhododendron (både dansk og japansk eksemplarer) for ca. 1 uke siden. Nå ser de ut til å dø. Vi har vannet dem mye, men det hjalp ikke. Hva vi må gjøre for å redde dem?Tai Tien Huynh

Kommentarer

 • Hei Tai!

  Dette ser ut som planter som har fått for mye sol for raskt. Både hortensia og rhododendron trives best i litt halvskygge, men spesielt rhododendron kan tåle en del sol om den først blir vant til det - her ser det ut til at den ikke rakk å venne seg til solen før den fikk for mye av den.

  Med akkurat rhododendron som er vintergrønn så kan dette skje hvert år når solen kommer tilbake etter vinteren, og da kan du dekke den med f.eks. strie i overgangen. Når det er en ny plante så er det lurt å ha den ute i skyggen først, og så gradvis introdusere den til solen. Det samme med hortensia, men om plasseringen får mye sol hele dagen så er det ikke alltid at den vanlige hagehortensiaen vil trives der, selv om den får denne tilvenningen.

  Nå har jo skaden allerede skjedd, men jeg ville forsøkt å dekke til plantene for å unngå den verste solen en liten stund fremover. Det er ikke sikkert de vil hente seg inn igjen, men rhododendronen kan du da klippe ned så den heller kan komme på nytt. Hortensiaen også forsåvidt, men jeg ville vurdert om de ikke skal få en annen plassering om solen steker på dette bedet store deler av dagen. :-)

  Silje Gartner
 • Hei, hvordan kan jeg dekke dem nå? Har googlet litt og funnet ikke noe om måte man kan bruke strie for å dekke dem?
  Tai Tien Huynh
 • Du kan få kjøpt strie på rull, blant annet hos oss, og legger den ganske enkelt over plantene. Du kan feste den med hva som helst som tynger litt, eller for eksempel med de pluggene man bruker for å feste barkduk i bakken. Det er ikke noen fasit på hvordan du gjør det, det handler bare om å skjerme plantene fra den verste solen i en overgangsperiode. :-)
  Silje Gartner
 • Tusen takk for svar!

  Bedet skal i skyggen fra kl. 17:00 og utover kvelden når solen beveger seg til den andre siden av huset. Den danske rhododendronen i stedet får sol nesten hele dagen. Holder det med bedet med japanske rhododendronen og hortensiaene? Ellers om du anbefaler å flytte alle sammen?
  Vi bor i et område med leir jord, har det noe å si med dreneringen og skaden?
  Når du si "Det er ikke sikkert de vil hente seg inn igjen", mener du at de skal dø?
  Tai Tien Huynh
 • Rhododendron generelt klarer mye sol når de får denne gradvise tilvenningen først, men hortensia kan du vurdere å flytte om du har et egnet sted med mindre sol.

  Jeg mener at det er ikke sikkert at blader med sviskader kan bli grønne igjen - har det gått litt for langt så pleier de ikke å bli det. Derfor kan det være lurt å heller beskjære også rhododendronen din om du ser at det brune vedvarer :-)
  Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.