Til seneste kommentar

Hvilke Blåbærbusker skal jeg velge til verandaen min?

Hei!

Jeg har lyst til å plante 2 blåbærbusker i store krukker på verandaen i 5. etasje.Verandaen er overbygd, og ha sol praktisk talt hele dagen. Høyde opptil 1,5m er uproblematisk. Jeg bor i Lørenskog.
Finnes det typer som kan passe til dette, og er herdige nok?
Takknemlig for råd.
Per

Kommentarer

 • Hei Per!

  De aller fleste sortene hageblåbær er herdige til H4, som er omtrent den klimasonen du befinner deg i. Når du planter i potter så regner vi som regel at du bør tenke minst en herdighetssone opp, altså at du bør ha planter som er herdige til minst H5 - men om verandaen din er både solrik og overbygd så vil jo plantene være mer skjermet enn ellers.

  Vi har en sort som heter 'Polaris' (ca. 1 m) som er herdig til H5, som en av få. Med denne kan du f.eks. bruke sorten 'Bluecrop' (ca. 1,5 m om den trives) - den er litt mindre tøff, men jeg har lykkes med denne i krukke. Om du har litt romslige potter og gjerne også dekker dem til eller setter dem inntil vegg gjennom vinteren så kan det gå helt fint!

  Blåbær tåler jo godt med sol, men pass på at ikke de blir svidd om solen virkelig "steker" inntil veggen din - plasser dem gjerne med litt luft rundt seg om sommeren om det blir veldig varmt.

  Lykke til!
  Silje Gartner
 • Takk for ryddig svar!
  Et par saker jeg glemte å spørre om; hvordan er det med polinering i 5. etasje? Mister blåbærbuskene bladene om høsten?
  Per
 • Pollinering i høyden er ikke noe problem - insekter kan fly, og ellers vil de bli pollinert av vinden. Det skal ikke så mye til! Ja, de mister blader om vinteren, stort sett. Sorten 'Lucky Berry' er f.eks. en sort som er vintergrønn, men den er også litt ulik de fleste andre hageblåbær.
  Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.