Hvilke stauder skal jeg velge?

Hei.
Jeg ønsker et lettstelt bedd i hagen min med både grønt og farger. Som gjerne er fint fra vår til høst. Fra før er det iris, som jeg synes er fin, men er så stygg på våren. Saueøre og noe jeg ikke vet hva er. I tillegg er det noen vårløker som dere ser. Jeg utvidet bedet i går, derfor litt forskjell på jorden.

Det er litt maur rundt om kring, men grei jord.


Tove

Kommentarer

 • Hei Tove!

  Så fint bed du har! Her er det jo et godt utgangspunkt og flere muligheter.

  En plante jeg er veldig glad i fordi den både er en god kontrastplante men også fordi den kommer opp veldig tidlig på våren, er Forglemmegeisøster - spesielt sortene 'Silver Heart' og 'Jack Frost', som har sølvfargede blader. Den er lav, men kan bli opp til 30-40 cm høy. Den kan være fint foran/rundt litt seintvoksende planter som er litt stusslige tidlig på sommeren. Den klarer seg i både sol og skygge.

  Hvis du vil ha noe veldig lavt langs kanten av bedet så er Kryptimian en villig plante som vokser og sprer seg raskt, og som ligger veldig lavt mot jorden. Den blomstrer riktig, og tåler mye. Alternativt så kan du plante noe som "velter" ut av bedet, som en type Geranium. Her finnes det jo mange farger og sorter - 'Rozanne' er blålilla med svært lang blomstringstid, og er mer frittvoksende og høy. Denne kan nå opp til 40 cm. Sorten 'Max Frei' er mer kompakt og holder seg en del lavere på maks 30 cm, og har nydelige rosa blomster.

  En mer opprettvoksende og høye staude er Steppesalvie, som blomstrer store deler av sommeren. Solhatt er også en fargeklatt - den blomstrer sent, men holder seg langt utover høsten. Den kommer også i mange forskjellige farger.

  Håper det ga deg noen tips!

  Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.