Hvordan beskjære busk?

Hei! Vi har denne rotete og overgrodde busken i hagen og vil gjerne beskjære den ganske kraftig, men uten å ta livet av den så klart! Hvordan er det best å gå fram? 

Anne R.

Kommentarer

 • Hei Anne!

  Vet du hvilken busk dette er? Vil du rydde opp i de små, rotete greinene eller vil du beskjære bort noen av de eldre greinene også for å gjøre den mindre, eller gi den en ny start?

  Om du hovedsakelig vil rydde opp så vil en beskjæring gå ut på å fjerne alle disse "piskene" som går rett opp, krysser hverandre, eller vokser innover i kronen. I tillegg kan du fjerne alle greiner som er døde eller skadet, og om du har to greiner som vokser parallelt med hverandre kan du fjerne en av disse.

  For mange planter er det lurt å gjøre en kraftigere beskjæring enn dette i flere omganger, gjerne 1-2 beskjæringer per år. Kom gjerne tilbake til meg med hvilken plante dette er, det er litt vanskelig å være sikker utifra bildet. :-)
  Silje Gartner
 • Hei igjen! Jeg tror det er en tatarlønn. Vil gjerne klippe den ganske mye ned, også de eldre greinene. Spørsmålet er egentlig hvor hardt jeg kan gå fram uten å drepe hele treet! Og når jeg klipper, hvor og hvordan bør jeg snitte?
  Anne R.
 • Hvis det er en type lønn / acer så bør beskjæringen gjøres om sensommeren, spesielt om du skal beskjære den kraftig, da dette er en såkalt "bløder" hvor sevjen stiger nå på våren.

  Lønn tåler en kraftig beskjæring, men når du skal fjerne store deler av planten er det en god idé å gjøre det i flere omganger, over flere sesonger. Gjerne 1/3 av gangen, eller i det minste 1/2, slik at planten ikke blir for svekket ved hver beskjæring.

  Når du skal fjerne større greiner kan det lønne seg å først beskjære slik at det står en tupp av greinen igjen, for å unngå at tyngden til greinen flenger opp barken til det endelige snittet. Deretter skjærer du inntil "grenputen" som er en liten "hevelse" i stammen der greinen vokser ut. Du må passe på å ikke skjære for tett inntil stammen slik at du fjerner denne puten, kun inntil. Da vil såret leges raskere.

  Om du ikke ønsker å ta hele greinen beskjærer du i en slik vinkel at regnvann ikke blir liggende på overflaten, men ikke så skrått at du lager et større snitt enn nødvendig.
  Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.