Til seneste kommentar

Plenen er gul og død - hvordan få grønn gressplen?

Vi har bodd i enebolig i 3 år (nybygg) hvor rullegress medfulgte. Dessverre er mange partier gule og vi har ikke gjort noe de siste årene. Nå ønsker vi å ta tak i det, men lurer på hvordan man skal gå frem. Vi har tenkt å lage flere små hull i hele gressplenen for å gi luft til jorden. Men veien videre trenger jeg hjelp med. Lest en del på nettet og Plantasjen, men blir ikke sørlig klokere, da det fins s mange produkter som er vanskelig å forholde seg til når man er newbie på området. Håper dere kan gi tips og råd om hva slags type produkter på Plantasjen vi bør bruke for å få gresset vårt grønt igjen.
Ai Van Thuy Ho

Kommentarer

 • Heisann!

  Her har dere litt jobb foran dere!

  Her er det jo mye dødt gress, så her bør dere nok så plen på nytt for å få den tett og jevn. Dødt gress blir sjeldent tett og grønt igjen uten litt jobb og nye frø dessverre. Det er en god tanke å stikke hull i gresslaget, men du kan også med fordel fjerne en del av det døde gresset med f.eks. rive. Det er litt jobb, men det vil hjelpe med å fjerne forhindringer for røttene til det nye gresset. Du kan også bruke denne muligheten til å grave opp tustene med ugress.

  Deretter hadde jeg hatt på et lag med jord. Til nysåing trenger du ikke den aller beste jorden, men f.eks. vår Plantejord Kvalitet burde fungere greit. Er det svært dårlig med jord under plenen så kan dere vurdere å legge på et litt tykkere lag, da plen helst skal ha 30-40 cm å vokse på. Er det derimot altfor dårlig drenert jord så kan dere med fordel blande inn litt sand.

  Her har jeg skrevet litt om såing av plen: Jeg skal så plen - hvordan går jeg frem?

  Du kan også lese Plantasjens artikkel om såing her: Så plen - Slik lykkes du

  Av produkter til forbedringer, utover verktøy og jord, så vil du trenge plenfrø - det finnes forskjellige typer, men om du ikke har noen spesielle utfordringer som skygge osv. så kan du bruke Villa. Når plenen er i gang med ny vekst vil du også trenge gjødsel. Du kan bruke en organisk gjødsel som hønsegjødsel, eller en fullgjødsel som er tiltenkt plen. Fullgjødselen er kunstgjødsel og har raskere effekt, mens organisk gjødsel vil være bedre for jorden over tid.

  Utover dette så burde du ikke trenge flere forskjellige produkter i første omgang, bare litt arbeidskraft og tålmodighet. :-)

  Lykke til!

  Silje Gartner
 • Hei, og takk for svar!
  Når på året bør dette gjøres? Kan det gjøres til høsten eller må det gjøres tidlig vår? Vi tråkker mye i plenen nå, da kjøkkenhagen er anlagt på den andre siden av plenen. Hadde vært aktuelt hvis dette kunne gjøres på høsten av.

  Ai Van Thuy Ho
 • Det kan gjøres om høsten, men når du skal så nytt gress så må det ha nok tid til å spire og etablere seg, så det bør gjøres en god stund før frosten kommer. Du kan alternativt gjøre forarbeidet i år, og så gresset til våren. Du kan jo også vurdere å lage en passasje over til kjøkkenhagen, enten i stein e.l. eller bare med jord som dere sår igjen når resten av plenen er klar til å brukes.
  Silje Gartner
 • Tusen hjertelig takk for hjelpen! 😁 Vi skal se om vi får startet med dette i år. Allerede kjøpt Villa gressfrø i dag på Plantasjen, så gleder oss til resultatet. 😎
  Ai Van Thuy Ho

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.