Hvordan holde brunsnegler unna?

Hei. Hva gjør jeg for att ikke brunsnegler skal komme i Hagen og bedet mitt har prøvd å strø ett pulver mot brunsnegler men funker ikke her hos meg kan hønsegjødsel virke eller liker brunsnegler dette også i så fall har jeg øl til å lage feller har god jord som jeg gjødsler regelmessig for å få mest mulig meitemark i jorden
Marie desiree

Kommentarer

 • Hei Marie Desiree!

  Brunsnegler kan være vanskelig, nesten umulig, å holde unna hagen hvis de først er etablert i området. Du kan derimot gjøre tiltak for å holde dem i sjakk, men ved mindre du og alle naboene dine går sammen om å ta et skikkelig "oppgjør" med problemet så vil det vende tilbake dessverre.

  Forebyggende tiltak kan være å gjøre hagen litt mindre attraktiv for sneglene. Brunsneglen liker at det er fuktig og mørkt, så du kan med fordel sørge for at eventuelle busker og planter ikke er for tette - beskjær de nederste greinene, slik at det blir noen cm med luft mellom bakken og plantene. Alt du kan gjøre for å tette sprekker hjelper, og unngå å ha åpen kompost eller andre hauger med plantemateriale liggende da brunsneglen elsker dette.

  Av andre tiltak så finnes det litt forskjellige bekjempelsesmetoder. Nemaslug er et produkt som består av brunsneglens naturlige fiender, som går i sneglen og dreper dem. Siden sneglene er kannibaler vil nematodene gå fra snegle til snegle. Dette har blitt brukt med stort hell flere steder i landet, men krever at man er litt "på" og begynner tidlig - og helst at hele lokalsamfunnet deltar. I noen tilfeller har kommunene deltatt i sneglejakten, så du kan jo sjekke opp om det er noen aktive tiltak der du bor. 

  Personlig har jeg hatt hell med å bruke en kombinasjon av klipping og ferramol. Ferramol er et granulert middel som ikke er skadelig for plantene dine eller andre dyr i hagen enn sneglene. Strø dette ut i flere omganger per år, spesielt i de områdene hvor du vet at sneglene finnes. På det verste har jeg i tillegg klippet over 200 snegler per natt - det er jo om kvelden/natten de er aktive, samt på dager med regnvær eller mye skydekke. Jeg foretrekker å klippe fremfor å salte eller drukne sneglene, da de tross alt er levende vesener.

  I tillegg finnes det flere type pulver man kan strø ut for å hindre at sneglene kommer til bed, som en type "barriere", og også diverse kanter som det skal være vanskelig for dem å klatre over. Det kan jo være gode tiltak i tillegg til bekjempelse, men om angrepet er stort nok kommer gjerne brunsneglen seg til der den vil likevel.

  Lykke til!

  Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.