Hvor dyp jord til Japanvier?

Vi har 4 stk Japanvier i et bed. Disse står i kun 30 cm jord , hvilket nok er for lite siden de har begynt å bevege seg i sterk vind, og man kan se jordklumpen komme litt opp.
Vi har tenkt på forskjellige måter å løse problemet på, og har kommet til å forhøye kassen som de står i med 40 cm og etterfylle jord. Spørsmålet er om man må ta opp trærne og replante slik at de får mer jord under røttene, eller om man kan fylle jord oppover stammen slik at de står stødigere.
Hvor dyp jord er ideelt for disse trærne? - de er oppstammet og står på taket av et garasje-anlegg.

mvh Helga Fossum
 sameiet Njords hage
Helga

Kommentarer

 • Hei Helga!

  Du har nok helt rett i at 30 cm med jord er i minste laget. For trær og busker generelt er det gunstig med minimum 50 cm jorddybde, og gjerne mer.

  Her må du ta opp treet og plante det på nytt. Planter med vedaktig vekst, det vil si en typisk "stamme" med bark, kan råtne opp om jorden blir liggende rundt stammen. Jorden bør helst ikke stige mye over selve rotklumpen.

  Det er kjempefint at du skal gi dem mer jord, men husk også at trær har veldig godt av å bli støttet av f.eks. staur de første årene etter planting - her fester du treet til den støtten du velger med et bånd, gjerne et som er bredt og laget av naturmateriale. La båndet være litt løst, slik at veksten til stammen ikke er forhindret, men stramt nok til at røttene ikke slites opp i vinden. Hvis det er mye vind og treet stadig er i bevegelse vil ikke røttene klare å feste seg på en god måte.

  Lykke til!


  Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.