Til seneste kommentar

Hva gjør jeg med jorbærplanter som har fått sykdom?

Hei!
Jeg har fått noe sykdommer på jordbærplantene jeg hadde.
Alle plantene var frodige og fine i fjord vår, men plutselig døde ene etter den andre iløpet av sesongen. De ble slappe og visnet bort.
Fikk noen gode bær på noen av plantene mine ila sommeren men innen sensommeren var nesten alt dødt.
Jeg er usikker på hvilke sykdom det er, men har måttet fjerne alle plantene(Corona).Jeg har nå sett på hvilke muligheter jeg har. Å fjerne all jorden fra alle kassene er nok for mye arbeid, men alternativet med å skiftet til en annen planteart er det jeg har sett på.
Har lest litt og det ser ut som om jorbærplanten Lykke har fått mye skryt for å være robust mot sykdommer men likevel ha sødmen til Corona.
Har dere noen tanker om hva jeg bør gjøre?
Evt hvilke planer har dere som du kan annbefale?
Har dere planten lykke?
Takk for all hjelp! 😊
Elling Andre

Kommentarer

 • Hei Elling!

  Det er flere sykdommer/sopp som kan føre til "visnesyke" på jordbær, f.eks. rotstokkråte. Du gjør helt riktig i å fjerne alt av plantemateriale som kan være infisert, men om det er sykdom eller annen skadegjører som har forårsaket at plantene dine visnet ned, så burde du også skifte ut jorden.

  Uansett om du skaffer en plante som er mer motstandsdyktig, så er det alltid en sjanse for at dette kan skje igjen med samme jord ved mindre du lar kassen stå tom i en lengre periode, eller bruker den til planter som ikke er utsatt for de samme sykdommene som jordbær i denne perioden.

  Om det er en for stor jobb å fjerne all jorden eller vente noen sesonger, så anbefaler jeg å i det minste fjerne det øverste jordlaget, og gjerne så mye du har mulighet til i tillegg. Jeg ser at du har et ganske tett jorddekke, så det positive er jo at om du har fjernet alt av røtter også så er det ikke mye planterester som har brutt ned i jorden.

  Når du så planter nye planter, følg godt med og fjern plantedeler som virker skadet eller infisert umiddelbart for å unngå spredning.

  Jeg har ingen personlig erfaring med 'Lykke', men den skal være en god og hardfør sort, og et utmerket alternativ til 'Korona'. Vi har ikke tidligere solgt denne sorten og sortiment for 2024 er ikke klart riktig enda, så om vi kommer til å ha denne i år er litt for tidlig å si. Jeg har derfor heller ingen informasjon akkurat nå om hvilke sorter vi kommer til å ha i år som kan være alternativer.

  Håper det svarte på spørsmålene dine!
  Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.