Til seneste kommentar

Hvordan få røttene til kirsebærtreet mitt til å etablere seg raskt?

når jeg skal plante kirsebærtre, hva kan jeg gjøre slik at den vokser røttene dypt tidlig slik at den overlever vinteren. Tenkte å få meg et par surkirsebærtrær, tror jeg bor i sone h4. Også lurer jeg på hvilken type jord jeg må blande når jeg skal plante den og hvor ofte man trenger å gjødsle i tillegg til hvilken type gjødsel.
Shaib

Kommentarer

 • Hei Shaib!

  Det viktigste for å få røttene til å gå dypt er å ikke skjemme bort treet. Det vil selvsagt trenge hjelp til å få nok vann den første sesongen, men forsøk så godt du kan å vanne mye men sjeldent, slik at røttene må lete dypere i jorden etter vann. Vanner du ofte vil ikke røttene ha behov for å grave seg dypere, siden det alltid vil være fuktig jord i det øverste laget med jord. Det samme med næring - det kan være greit å vente med å gi påfyll til sesong nummer to, i det minste ikke gi treet veldig mye i år. Pass også på at du ikke setter treet dypere i bakken enn det står i potten - rothalsen, altså overgangen mellom rot og stamme, så være over bakken. 

  Kirsebærtrær er ikke veldig kravstore når det kommer til jord. De er ikke glade i leirjord, men om du skal kjøpe jord i sekk så kan for eksempel vår Plantejord Kvalitet fungere som jordforbedrer på stedet. Ellers ville jeg satset på kompost.

  Det beste for jorden og treet på sikt er å bruke naturgjødsel. Du kan for eksempel bruke vår Naturlige Hagegjødsel, og gi treet en runde med dette hver vår. :-)
  Silje Gartner
 • Hei takk for svar, jeg har satt barkdekke rundt frukttrærne, skal jeg også legge litt avstand fra rothalsen mellom barkdekken?

  Også når det gjelder vanning, holder det med ca 4 liter vanning annen hver dag eller mer sjelden

  trærne har begynt å miste en del blomster på kort tid etter jeg vanna de for tredje gang med ca 4 liter for hvert tre, kan det være pga overvanning eller barkdekke for nær stammen?
  Shaib
 • Det er ikke like viktig, men det er nok ikke dumt å gi litt avstand her.

  Når det kommer til vanning så er det vanskelig å gi et fasitsvar da det er så mange forhold som kan påvirke hvor raskt vannet fordamper eller hvor raskt planten drikker - du kan tenke at for å gi en god rotbløyte så bør det være minst 30 mm med vann/regn. Stort sett holder det om du gjør dette 1-2 ganger i uken, og gjerne på kvelden om det er solrikt og tørt. Da vil ikke vannet fordampe like raskt, og treet vil ha mye bedre tid til å drikke.

  Nei, sannsynligvis ikke. Nå ser jeg ikke treet og vet ikke hvordan det så ut når du kjøpte det, men jeg tipper at det bare er treet som naturlig avblomstrer for sesongen.
  Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.