Til seneste kommentar

Hvorfor får planten min gule blader?

Hei. Har to klatreplanter hvor den ene begynne å få gule blad, selv om jorden er ganske tørr. Hvorfor skjer dette? Vanligvis skjer jo dette om de får for mye vann.
Benjamin

Kommentarer

 • Hei Benjamin!

  Du har helt rett i at gule blader oftest skyldes overvanning, men ikke alltid. Har du mulighet til å sende meg navn og bilde av planten så jeg kan hjelpe deg bedre?
  Silje Gartner
 • Benjamin
 • Hei Benjamin!

  Dette ser ut som overvanning/rotråte. Det kan også være en reaksjon på manglende lys hvis den står litt inn i rommet nå i mørketiden, eller en reaksjon på kulde hvis du f.eks. har luftet mens det var veldig kaldt ute eller latt den stå i trekk.

  Blader som blir gule og deretter faller av er nesten alltid et tegn på overvanning. Dette kan skje hele året men plantene er spesielt utsatt for overvanning på vinterstid og etter en omplanting

  Om vinteren får plantene mindre lys og er ikke i lite eller ingen vekst. Derfor bruker de mindre energi og drikker også mindre. I perioden ca. september-mars trenger planten derfor som regel en god del mindre vann og næring enn på sommerhalvåret.

  Selv om jorden har tørket ut innen du oppdager det kan skaden allerede ha skjedd. Når du vanner burde du forsikre deg om at jorden ikke er våt nede ved røttene, som ofte kan være tilfellet selv om jordoverflaten er veldig tørr. Stikk en finger så langt ned i jorden du kan for å se om det er mye fuktighet lenger ned i potten, eventuelt skaff en fuktighetsmåler som gjør denne jobben for deg.

  De gule bladene kan du fjerne da de ikke lenger er til nytte for planten, og ikke kommer til å bli grønne igjen. Du må gjerne ta den ut av potten og ta en titt på røttene - er det råte der som ikke omfatter alt av røtter enda kan du fortsatt redde den ved å fjerne de råtne delene - hvis dette er mye av rotsystemet bør selve planten også klippes tilbake tilsvarende mye.

  Hvis det ikke er så stor skade på røttene kan du prøve å sette den så lyst som mulig nå på vinteren, gjerne med ekstra vekstbelysning, og vanne den veldig sparsomt fremover. Da er det mulig at den tar seg opp igjen når lyset kommer tilbake med våren.

  Lykke til! 

  Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.