Klatreplanter til vegg

Hei! Jeg har to vegger jeg har lyst på klatreplanter på:
Vegg 1: er nordvendt med sol bare om morgenen (0500-0900 ca nå på sommeren), der har jeg to plantekasser av typen Kruka Hue Beige (ca90cm lange tror jeg). Tanken er å feste vaier til skruer for en lite synlig klatrevegg. I utgangspunktet er min ønskedrøm store, hvite roser her. For eksempel Climbing Snow Princess.

Vegg 2: Innunder en Pergola på takterrasse. Denne balkongen er sydvendt og har sterk sol fra ca 0900-solen går ned. Det kan bli fryktelig varmt her, og veggen jeg ønsker å ha planten på er vestvendt, dvs. en avskiller mellom oss og naboen. Så sol er ikke noe problem. Det er litt dårlig plass på gulvet her på grunn av to solsenger, men tenker å ha en langsgående plantekasse som er litt smal. Grunnen til at jeg vil ha den på veggen og ikke dekkende for pergolaen er på grunn av disse solsengene som vi benytter relativt ofte, men samtidig hadde det vært ideelt å myke opp dette området litt. Vi har fra før en Calamondin og et oliventre her oppe, sammen med en Yuccapalme vi tar inn ved sterk vind, og de trivestilsynelatende godt. (oliventreet er nytt her så det har ikke helt rukket å sette seg ennå.) Her er det ett fett hvilken plante vi bruker, det er viktigere at det er noe i det hele tatt.

Vil dette funke, og hvilke planter bør vi bruke? 

Marius

Kommentarer

 • Hei Marius!

  En klatrerose trenger minimum 50 cm dybde for å trives over tid.
  Det er nok også litt for få soltimer til at du kan få en fin rose på den plasseringen.
  Jeg tror kanskje dine potter, kasser skulle vært større både for trivsel og mindre frostfare.
  På den nordvendte veggen kan du prøve Pipeholurt, eføy, alpeklematis, Kaprifol, Humle.
  På takterrasen er det bedre med rosen din så sant vinden ikke lager noe problem(kanskje gi den festehjelp under veksten?), men den trenger dyp potte.
  Ellers så har du Villvin, Kaprifol, Klatreroser, Klematis.

  Ønsker deg en fin dag videre.
  Johnny Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.