Klippe ned tomat?

Kan en klippe ned de fleste planter tidlig i vekstfasen for å gjøre dem mer kompakte og robuste? Hva for eksempel med tomatplanter? Jeg kjenner til de generelle dyrkingsråd for tomater med kniping, topping og rensing av stammen nederst, så det er ikke det det jeg spør om.
Kjell Ivar

Kommentarer

  • Hei Kjell Ivar!

    Ja, de fleste planter kan ha godt av en god beskjæring før de har blitt altfor høye for å oppnå en tett og buskete vekst - med noen unntak.

    Og ja, du kan også klippe ned tomat for å få en forgreining, men det kan være både fordeler og ulemper med dette. En tomat som har blitt forgreinet med 2 hovedstammer kan jo få mer frukt, men da tomater er veldig topptunge må du passe ekstra på å gi dem god støtte. I tillegg kan en for stor tilvekst uten tilstrekkelig lys, varme og næring gjøre planten i dårligere stand til å få frem de fruktene som er påbegynt. Du bør med andre ord se an sesongen litt i forhold til om planten får optimale forhold, og redusere veksten om du ser at dette kan være en utfordring.

    I tillegg er det best for tomat å få lys og luft mellom bladverket, for best mulig modning og får å motvirke eventuell sopp og sykdommer. Derfor bør du passe på å fjerne noe bladverk om du har flere stammer som gjør panten tettere. Det er jo også mulig å få endra flere forgreininger, men jeg anbefaler ikke flere enn 2 hovedstammer pga. det overnevnte. :-)
    Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.