Til seneste kommentar

Hvilke busker eller stauder kan jeg bruke på hytta langs fjorden?

Hei, har dere sluttet å gi rosebukett i bursdagsgave ? Jeg fikk ikke i år…

men annen ting ; har et bed som jeg vil lage til på hytta i Lysefjorden. Det er kyst klima og bedet vil jeg lage på et svaberg med helning ned mor en oppsatt mur. Ønsker stauder/ busker som er fargerike og som blomstrer om lenge. Har dere forslag ? Gjerne rødlig farge som tåler dette klima. Sol er bra her. Hvordan lager jeg dette bedet ? Jord, leca, duk? Har sett på japanspirea bla
Marit

Kommentarer

 • Hei Marit!

  Da dette forumet er tiltenkt plante- og gartnerrådgiving så vil jeg anbefale deg å ta kontakt med Plantasjens kundklubb for spørsmål om medlemsfordeler. Send mail til kundeklubben@plantasjen.no så hjelper de deg med dine spørsmål.

  Hvis kartet over herdighetssonene våre stemmer så skal det være sone 2-3 nederst mot Lysefjorden, stemmer det med plasseringen av hytten din?

  Hvis du ønsker en busk stiller det gjerne litt mer krav til grunnforholdene - de fleste busker ønsker minimum 50 cm jorddybde for å trives best mulig, mens noen hardføre stauder kan klare seg med mindre. En hardfør og fin busk som ikke krever mye stell er Rhododendron - her kan du få sorter med røde og rosa blomster, men den har jo dessverre ikke veldig lang blomstringstid, men du får til gjengjeld en plante som er grønn og fin hele året.

  Japanspirea kan absolutt fungere! Et annet alternativ er klokkebusk. Her finnes det forskjellige sorter, men 'Red Prince' passer kanskje bra for deg om du vil ha noe som går mer mot rødt. Dette er ikke den mest hardføre sorten klokkebusk men den tåler fint opp til H4, om ikke stedet den står er veldig utsatt for vær og vind. Denne har en ganske langt blomstringtid - er du heldig med sesongen kan den blomstre fra tidlig juni og langt ut i august.

  En staude med rødlige blomster og lang blomstring er Dvergslirekne 'Darjeeling Red', som er en bunndekker med tett og fin vekst. Storstjerneskjerm, kjent som Astrantia, er en tøff staude som kommer toner fra dyp rosa til lilla til hvit og har litt mer høyde. Denne kan blomstre lenge midt på sommeren, og enda lenger om du er rask med å klippe ned de visne blomstene. En annen fargeklatt er Sibirvalmuen, som kommer i hvit, gul oransje og rød - denne blomstrer gjerne fra juni til september, ofte lenger.

  Det er viktig at du sørger for drenering når du lager bedet, spesielt om det er svaberg eller fjell i bunnen hele veien. Vannet bør ha mulighet til å renne vekk så ikke plantene drukner. Så mye jord som du har mulighet til å gi plantene er det beste - igjen spesielt om du velger busker, som har dypere rotsystem. Du trenger i utgangspunktet ikke å bruke noen duk men noen velger å bruke det som et tiltak mot ugress frem til jordoverflaten blir dekket av plantene du har plantet og kveler ugresset naturlig.

  Håper det ga deg noen tips - lykke til!


  Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.