Til seneste kommentar

Når kan jeg beskjære Laubærhegg?

Hei, flinke dere! Vet dere har svart på et spørsmål tidligere om frostskade på laurbær. Det er nok frost som har tatt øverste del av plantene våre. Jeg følger alt du/dere skriver som kommentar i svaret deres, bortsett fra en ting: Dere skriver at laurbær bør klippes på høsten, men: Det er mulig å klippe denne hekken på våren også - altså nå - slik at den er pen i sommer? Tenker å klippe den ned ganske mye nå. Men er det skadelig for planten å klippe på våren og ikke på høsten?
Og; er det liv i grenene også øverst der bladene er brune? Sliter litt med å se det skikkelig.

Et siste spørsmål; barlind kan klippes på våren? Vi har en hekk som er to år gammel. Den er høy og pistrete; ca 1,5 meter. Om vi kutter den en halv meter ned; vil den da bli fyldigere?

Beste hilsen Marit 😀
Marit

Kommentarer

 • Hei Marit!

  Det er omtrent like mange meninger om beskjæring som det er gartnere! Laubærhegg er en Prunus, og disse er kjente for å være 'blødere' - altså at sevjen stiger i dem om våren, og at en for tidlig beskjæring kan svekke planten. Min erfaring er at akkurat Laubærhegg ikke blør like mye som noen andre prunus, så jeg har hatt hell med å beskjære også om våren. Om du har valget og kan vente så er det nok tryggere på høsten, men jeg tenker at det sannsynligvis går helt fint å beskjære nå også - laubærhegg tåler en tøff beskjæring.

  Den enkleste måten å sjekke om det er liv i greinene er å skrape litt i barken - er det grønt/hvitt og fuktig, så er det liv!

  Også med Barlind så er sensommer-tidlig høst det anbefalte tidsrommet for beskjæring (den såkalte JAS-perioden, Juni-August-September) men du gjør ingen skade om du beskjærer nå. Barlind tåler også en kraftig beskjæring, og kan bryte på nytt og bli tettere. Fortsett gjerne med lett beskjæring årlig, for å stimulere til ny vekst og for å få en tettere plante. :-)
  Silje Gartner
 • Tusen, tusen takk for gode svar. Da kutter vi nok nå for å ha fine hekker i sommer. Med ønske om en fin dag til deg fra meg - Marit
  Marit

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.