Til seneste kommentar

Laurbærbusk med brune blader - hvorfor?

Jeg ha en stor laurbærbusk i hagen i Larvik. I fjor vår hadde busken noen få brune blader, men i år ser det ut til å skje på store deler av busken – se bilder.
Jeg håper dere kan hjelpe meg med hva dette kan være og hvordan jeg best kan ta vare påbusken :-)

Sigrun

Kommentarer

 • Hei Sigrun!

  Så kjedelig at laubærheggen din har blitt brun! Fra bildene dine kan det være tegn til soppangrep på noen av bladene, uten at jeg kan si sikkert hvilken. Hagleskotsjuke er en vanlig skadegjører på laubærhegg, og kan forårsake flekker og hull i bladverket. Er det hull og flekker på samtlige brune blader?

  Det er også mulig at det rett og slett er frosten i løpet av vinteren som har vært litt for hard - de fleste steder i landet har det jo vært en tøff vinter, og selv om laubærheggen er vintergrønn kan det skje at den fryser litt tilbake etter en kald vinter. Siden mange av bladene er brune fra tuppene og innover tror jeg at det er mer sannsynlig at dette er årsaken til at den har blitt så brun, eventuelt så kan det også komme av sterk sol nå tidlig vår.

  De brune bladene vil jo ikke bli grønne igjen, så det beste for planten er å fjerne dem. Spesielt der det kanskje er sopp - soppen kan overleve på vissent bladverk, så å fjerne alle blader med disse flekkene er essensielt for å unngå at det sprer seg. Om du synes busken blir litt stusselig etter du fjerner bladverket så er jo laubærhegg en plante som tåler en kraftig beskjæring - dette bør gjøres om sensommeren eller høsten da den er en prunus, og sevjen stiger i denne i disse dager.

  Jeg tipper at det kanskje er varmt nok der du bor til at det ikke er så mye frost i bakken lenger, men om det er det så kan du med fordel dekke busken med f.eks. strie der solen treffer den hardest, for å unngå at den blir svidd. Dette er lurt å gjøre for vintergrønne planter generelt når solen kommer tilbake etter vinteren. :-)

  Lykke til!
  Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.