Til seneste kommentar

Kan jeg legge duk under plantejorden?

Hei! Jeg har et bed nære skogen med næringsfattig sandjord. Jeg gravde opp 30-40 cm og fylte med næringsrik jord for ca 4 år siden, men den ser ut til å ha sunket og blandet seg med sandjorden. Plantene har derfor blitt veldig reduserte. Jeg lurer på om det går an å grave opp 30-40 cm på nytt, legge duk under og deretter fylle med god plantejord? I så fall hvilken duk vil passe? Takk for hjelp.
Nina

Kommentarer

 • Hei Nina!

  30-40 cm med jord kan være i minste laget for mange planter, hvilke planter er det snakk om?

  Det går selvfølgelig an å legge duk for å "holde på" jorden, men det er nok ikke den beste løsningen. Duken kan hindre røttene til plantene fra å lete dypere etter vann, som ville ført til mer robuste planter, og det kan også hindre god drenering hvis det kommer en spesielt våt periode. Hvis du vil prøve denne løsningen så anbefaler jeg isåfall å bruke papp, dette kan du kjøpe på rull på de fleste byggevarer om du ikke har noe liggende selv, for å gi plantene en sjanse til å etablere røtter som senere også kan holde på jorden. Pappen vil over tid brytes ned og ikke være til hinder for hverken plantene eller dreneringen senere.


  Silje Gartner
 • Tusen takk for svar! Det gjelder planter som feks. Hosta, Storkenebb, Forglemmegeisøster, Ridderspore, Kattemynte og Alumrot. Jeg kan også si at litt dypere enn sandjorden ligger en terrakottafarget jord, som jeg aldri har sett før. Vet du hva det kan være?
  Nina
 • Hei igjen Nina!

  Staudene du nevner har ikke så dype røtter som f.eks. busker og trær, så rundt 40 cm med jord burde gå fint. Hvis du opplever at plantene blir lyse/gule i bladverket og har lite vekst kan det komme av for dårlig drenering eller ikke nok næring, eller en kombinasjon.

  At jord skifter farge jo lenger ned du graver er helt normalt, da jorden ligger lagvis med forskjellige jordarter. Oransje jord som den du har bilde av kan komme av f.eks. enkelte leirpartikler, og er ofte en type jord som holder godt på vannet. Hvis drenering er et problem kan det være greit å løsne litt på dette sjiktet for å blande inn litt løsere, næringsrik jord.
  Silje Gartner
 • Hjertelig takk for gode svar! 🤗
  Nina

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.