Monstera med brune blader

Hei. Jeg kjøpte en monstera fra plantasjen Lier for kun 6 uker siden, og nå har den blitt brun på flere av bladene, inkludert brune flekker på de to nye skuddene som kommer. Det gule på det ene bladet (nederste bilder) var der når jeg kjøpte den. Det jeg lurer på, har jeg gjort noe feil (har hatt monstera de og aldri fått de så stygge, og så fort etter kjøp) eller har det skjedd noe ute for min kontroll? Og er der noe garanti på
Mvh Maren Ellingsen 
Maren

Kommentarer

 • Hei Maren!

  Det ser ut som monsteraen din trenger lys og luftfuktighet. Flytt den til en lysere plass, nærmere et vindu går bra nå når lyset minsker på høsten og spray den eller dusje den jevnlig med vann.
  Hedvig Gartner
 • Hei,Jeg kjenner igjen dette fra min egen monsteria, som jeg kjøpte på plantasjen omtrent samtidig (i august 2023). Ifm at jeg kjøpte 1 ny monstera, kjøpte jeg også jord for å potte om min gamle monsteria (sammen med den nye) og min enorme gullranke. Monsteriaen står der den alltid (siste 5-6 år ihvertfall) har stått og gullranken står på et noe lysere sted. Jorden jeg kjøpte heter Premium og jeg fylte lecakuler i bunnen av pottene på begge plantene. Nå er de så triste og stygge begge to at jeg må flytte dem ut av stua. Jeg har ikke gjort noe annerledes enn jeg alltid har gjort. Jeg har hatt både monsteria og gullranke i over 30 år! Kan det være noe med jorda de ikke liker? Jeg har forsøkt å tørke dem ut og jeg har forsøkt å dusje dem jevnlig; ingenting hjelper, de fortsetter å dø. Jeg har plukket av flere døde blader, grener og stilker på begge plantene allerede, da dette har pågått i flere måneder.
  De første bildene er fra da jeg nettopp hadde plantet dem om. De neste er slik de ser ut nå.

  Hva skjer med dem? Og hva kan jeg gjøre?
  Astrid
 • Hei Astrid!

  At jorden i seg selv er årsaken er lite sannsynlig, men det kan være at plantene har fått et lite "sjokk" av omplantingen, og reagerer med symptomer på stress.

  Brune flekker som disse kan også forekomme om luften er for tørr, som ikke er uvanlig nå om vinteren når vi bruker varmekilder som varmepumpe og peis, og kanskje spesielt i år når det har vært så kaldt ute. Hvis du har opplevd en endring i inneklimaet ditt kan dette være årsaken.

  Brune flekker kan også oppstå som en reaksjon på kulde - det skal ikke veldig mye til at tropiske planter tar noe skade av kulde, det er nok at de har stått i trekk eller i et rom hvor temperaturen har vært lavere enn vanlig i en periode.

  Det beste for plantene dine er å være tålmodig. Bladene som har fått brune flekker vil ikke bli grønne igjen, så du kan fint fjerne dem om du ønsker det. Planter trenger mye lys for å kunne vokse og bli frodige igjen, så det er veldig sannsynlig at du ikke vil se en forbedring før til våren og sommeren. Gi dem likevel en så lys plassering du kan nå i vinter, og husk at planter drikker mindre når det er mørkt, og også når de har færre blader. I tillegg er sjansen for overvanning større når du nylig har pottet dem om. Dette er planter som tåler at røttene tørker litt mye bedre enn om de blir stående i våt jord.

  Lykke til!
  Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.