Til seneste kommentar

Morelltre «farlig» nærme hus?

Overtatt enebolig med et gammelt (10-12 år) morelltre 50-60 cm fra hushjørne..
Antar det er håpløst å få flyttet på dette?
Er det noen måte å vite hvor bredt røttene på dette strekker seg? Vi vurderer å endre litt på hage, men ønsker om mulig å ta vare på treet.
Jo Christian

Kommentarer

  • Hei Jo Christian!

    Stort sett er rotsystemet sånn omtrent like stort som kronen til treet, men forholdene der treet står og beskjæring osv. kan jo spille inn her.

    Det er mulig å flytte etablerte planter, men det er alltids en risiko for at det ikke går bra. Dette er jo et gammelt, og jeg vil tro ganske stort tre, så det kan nok være best å gjøre dette med maskiner heller enn for hånd. Da får du også enklest med mest mulig at røttene.

    Om du skal forsøke å flytte treet bør dette gjøres utenfor vekstsesongen, altså nå tidlig vår eller om høsten. Den største risikoen ved flytting er uttørking, så treets nye plassering bør være klart og vannet opp før du begynner slik at treet tilbringer minst mulig tid med røttene over jorden. Beskjær treets krone tilsvarende det som må fjernes av røtter, og husk at den første sesongen eller sesongene så er treet så og si nyplantet, og du må følge opp med vanning. Spesielt om du flytter treet nå om våren vil det være veldig viktig at treet ikke tørker i sommer!
    Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.