Til seneste kommentar

Ønsker å plante hekk langs med gjerdet øverst i denne skråningen. Hvilken plante kan egne seg?


Victoria Backe

Kommentarer

 • Hei Victoria!

  Jeg hjelper deg gjerne med forslag til hekk men først har jeg noen spørsmål:

  1. Hvor i landet er dette / hvilken herdighetssone?
  2. Ønsker du noe vintergrønt eller kan du også gå for en løvfellende hekk?
  3. Hvordan er sol og vindforholdene på stedet?
  Silje Gartner
 • Hei! Det er i Nittedal kommune, som grenser til Oslo i Nord. Vi ser ut til å tilhøre herdighetsone 4. Det er tidvis mye vind her og kjølige vintre, sammenliknet med Oslo. Men akkurat denne plasseringen der vi ønsker hekk er relativt skjermet for vind. Det er sol fra ca 11 og utover - begrenset ettermiddagssol og ingen kveldssol. Vi er åpne for ulike hekketyper, både løvfellende eller ikke, vintergrønne eller ikke. Viktigste er at den trives og tolererer skråningen. Kunne gjerne tenke oss bøkehekk. Er variabelt hvor dypt hekken kan gå, pga stein i underlaget.

  Mvh Victoria
  Victoria
 • Takk for informasjonen Victoria!

  Bøk er et fint alternativ som tåler litt, og er "vintergrønn" ved at den beholder sine gyllenbrune blader gjennom vinteren. Bøk krever jo litt jorddybde for å vokse best mulig, da den har dype røtter. Helst bør det være rundt 70-100 cm med jord som et minimum, hvor mye jord kan hekken få hos dere tror du? Alternativt kan du vurdere Agnbøk - den beholder ikke bladene gjennom vinteren og trenger også litt jord, men den er mer hardfør i forhold til blant annet frost om vinteren enn vanlig bøk.

  En annen hekkplante som er langt mer hardfør enn bøk er Alperips - den kan klare seg med en del skrinnere jord enn bøken, men har en makshøyde på rundt 200 cm (avhengig av blant annet grunnforhold) hvor bøken kan bli en del høyere. Et vintergrønt alternativ kan være Barlind, som tåler litt tøffe forhold.

  Du kan også legge litt bedre til rette for plantene ved å fylle på med god jord, og løsne litt på den jorden som er på stedet. :-)
  Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.