Til seneste kommentar

Hvilken pottestørrelse skal jeg velge?

Hei!
Jeg lurer på om jeg kan gå fra en ø12 potte til ø17 potte når jeg skal plante om "Cyperus cyperoides 'Zumula'", eller om det blir for stor overgang? Hva betyr isåfall å øke størrelse med 1-2 (veiledning fra plantens side på nett).
Elise

Kommentarer

 • Hei Elise!

  Det trenger ikke å være noe problem, men det er et par ting du bør tenke på som også er grunnen til at en gradvis endring i størrelse anbefaler.

  1. Når du setter en plante i en større potte med mer jord, vil jorden tørke ut mye langsommere enn den gjorde før i en periode, fordi jordklumpen fortsatt er like stor. Det er derfor større risiko for overvanning jo større potte du har, som kan føre til råte i røttene og gjøre slik at planten ikke klarer å drikke og til slutt dør av "tørste". Passer du veldig godt på vanningen kan det likevel gå fint.
  2. Den nye jorden som holder på fuktigheten rundt røttene er gjerne noe kaldere enn romtemperaturen, og kan gjøre at røttene vokser saktere og kan også føre til at planten "sturer" litt en stund etter ompotting. 

  Hvis du skal gå fra 12 til 17 cm så anbefaler jeg å bruke en jordblanding som drenerer godt, gjerne iblandet et substrat som perlite som er tiltenkt akkurat denne bruken.

  Lykke til!
  Silje Gartner
 • Takk for svar!

  Vil en selvvanningspotte håndtere vanning ved å bytte potte, eller bør jeg vanne og passe på selv i starten?

  Planten jeg skal potte om fikk anbefalt Premium Jord og Vermiculite. Kan jeg blande Vermiculite og Perlite? Isåfall hva er blandingsforholdet med de tre komponentene?
  Elise
 • Hvis du skal potte den om direkte i en selvvanningspotte så kan du la selvvanningspotten ta seg av vanningen, men du bør følge litt med selv også. For at en selvvanningspotte skal fungere er jorden nødt til å være litt fuktig, ellers vil ikke jorden klare å suge til seg mer vann fra potten ved behov.

  Et godt blandingsforhold er ca 60% jord, 20% perlite og 20% vermiculite. Da får du en luftig jord som drenerer godt, men samtidig holder litt på fuktigheten.
  Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.