Til seneste kommentar

Hvordan overvintrer jeg Trindiad Moruga Scorpion?

Hei. Har to Scorpion peppers som jeg har hatt i 1,5 år fra frø til høsting av første avling i høst. Den ene kreperte (råtnet) forrige uke, selv om jeg satt den lyst i et passe varmt rom på 20 grader. Nå begynner den andre også sakte men sikkert å trekke inn næring fra stilkene, og de råtner. Jeg klipper av det som er råttent, men det ser ikke ut til å hjelpe. Jeg er redd at planten ikke kommer til å klare overvintringen, så hva kan jeg gjøre ?

Maria

Kommentarer

 • Hei Maria!

  Så kjedelig at plantene dine ikke ser ut til å takle overvintringen så bra. Det kan være litt utfordrende å overvintre planter, og kanskje spesielt planter som chili.

  Nå ser jeg ikke hele planten din på bildet, men et godt utgangspunkt kan være å beskjære den en del. Om den allerede har skade på stilkene kan du forsøke å klippe ned til der du eventuelt ser at grenene er friske - den tåler en litt tøff beskjæring.

  Det viktigste er jo at du finner årsaken til at greinene råtner. Hvis råten kommer fra "bunnen" av så kan det være at røttene er skadet. Når den har lite bladverk og får lite lys gjennom vinteren så skal den også ha veldig lite vann, og det er fort gjort å gi litt for mye. Da kan det oppstå rotråte, som kan føre til at planten ikke lenger klarer å bruke røttene og skrumper inn.

  Hvis dette kan være årsaken kan du forsøke å redde den ved å:

  1. Klippe den en del ned.

  2. Fjerne jorden og titte på røttene. Er det råte på deler av røttene fjerner du dette. Er hele rotklumpen allerede skadet så er det ikke sikkert at du kan redde den.

  3. Hvis det er nok friske røtter planter du den tilbake i godt drenert jord - bland gjerne inn rikelige mengder med f.eks. perlite for å gi bedre drenering og godt med luft til røttene, og vanner meget, meget sparsomt resten av vinteren frem til den begynner å vokse igjen.

  Håper det ga noen tips du kan bruke - lykke til!
  Silje Gartner
 • Heisann! Har gjort alt du beskrev over, men  dessverre  så fortsetter den å råtne på grenene.

  Det er ikke noe rotråte, jeg plantet den om nå i en større potte for sommeren og røttene er kraftige og fine hele veien. Det virker som om den trekker saften vekk fra de ytterste grenene og fortsetter å "spare på kreftene".. Kan dette stemme? Skal jeg fortsette å beskjære den ned?
  Er det grunn til å tro at den kommer til å blomstre og klare seg nå som våren og sommeren kommer?
  Jeg planlegger å sette den ut i drivhus i mai eller juni.

  Maria
 • Hei igjen!

  Så kjedelig at planten din ikke har blitt bedre. Hvis røttene er helt friske og du ikke ser tegn til råte fra bunnen så er det du foreslår en mulig årsak.En annen grunn kan jo være om det har vært for mye fuktighet rundt stammene, men der ser jo ikke slik ut på bildene dine.

  Hvis røttene er helt ok så hadde jeg forsøkt å klippe den enda litt lenger ned denne gangen, og passet på at den sto så lyst som mulig. Om den fortsetter å råtne etter dette vil jeg ikke tro at den vil ta seg opp igjen dessverre.

  Siden du har pottet om må du være veldig forsiktig med vann. Nå som den ikke har blader vil den drikke minimalt, så for å holde røttene friske bør du bare vanne når jorden har tørket lett opp. Med en ekstra beskjæring og lys burde den danne blader om ikke lenge, og hvis den gjør det så er det absolutt håp for blomstring i sommer!
  Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.