Til seneste kommentar

Planlegging av stort bed - forslag til planter jeg kan bruke?

Vi har et bed på 15 x 3 meter.
Det ønsker vi å fylle med lettstelte og vakre planter. En mix av sesong, så vi kan ha glede av bedet gjennom årstidene.
Vi like å begrense mengden planting av ettårige planter og luking (blir barkduk med bark i bunn). Ser for oss noe vintergrønt, noe krypplanter (på de stedene det er skrint med jord i bedet) og vil gjerne få plass til syrinhortensiar (hvit/rosa/rød) og gjerne stauder med farger og som er insektsvennlige.
Bedet ligger utsatt til for sol og vind, noe som gjør det utfordrende å få planter til å vokse der.
Tine

Kommentarer

 • Hei Tine!

  Jeg hjelper deg gjerne med forslag til planter men først har jeg noen spørsmål:

  1. Ca. hvor i landet er dette, evt. i hvilken hardførhetssone? Her kan du sjekke hvilken herdighetssone som gjelder der du bor: Klimasonekart
  2. Vet du hvor lite jord det er på de skrinne områdene? Og hvor dypt med jord er det ellers?
  3. Er det tørke fra sol og vind som har vært en utfordring tidligere? 
  Silje Gartner
 • Hei igjen!

  1. Dette er sone 2, Innerst i Oslofjorden.
  2. Dypeste jordsmonn ca. 60 cm, skrinneste 10 - 15 cm.
  3. Ja, på solrike dager står solen på fra den går opp kl. 05 til den forsvinner bak huset ca.kl. 15. Beddet ligger i østhelling.

  Tine
 • Takk for info Tine!

  I sone 2 er du jo så heldig at du kan velge blant det meste som kan overleve i Norge!

  Busker med litt høyde, som Syrinhortensia, bør få minimum 50 cm jord å vokse på, så jeg hadde passet på å plante disse der du vet at det er litt jord å gå på. Ellers er det jo ikke veldig mye jord til de plantene som kanskje bare får 10 cm - er det aktuelt å fylle på litt i høyden?

  10-15 cm med jord blir i skrinneste laget for nesten alle planter, men stenbedsplanter kan fungere. Det er f.eks. sedum, sempervivum, aubrieta og kryptimian. Felles er jo at disse er svært lave.

  Hvis du vil leke litt med forskjellige vintergrønne nåletrær som har litt variasjon på farge og utseende så kan du ta en titt på - Himalayaeiner 'Blue Carpet', Thuja 'Whipcord', Mellomeiner 'Gold Star', Thuja 'Fire chief', Mellomeiner 'Mint Julep' for å nevne noen som er litt lavere, eller Kinaeiner 'Stricta' og Thuja 'Golden Smaragd' om du ønsker noen med litt mer høyde. Nå er jo bedet ditt ganske stort, og jeg vet at flere av våre hagesentere også har inne noen litt større typer furu, blant annet, som gjør seg veldig fint som et "blikkfang" i et større bed. Disse er ikke på nettsiden vår riktig enda, så her blir det eventuelt å titte i butikkene! Til nettopp formålet med å "dekke bakken" for å unngå luking så er jo vintergrønne krypplanter veldig greie å bruke. I tillegg så krever de ofte litt mindre jorddybde enn de som er opprettvoksende.

  Når det kommer til stauder så er det jo så mye å velge mellom! Her synes jeg det er enklest å se på sortimentet selv i butikken, for der har vi samlet vårt største sortiment på stauder sortert etter hvilke forhold de liker, som f.eks. sol, steinbed og insektsvennlig. Da kan du se bilder av plantene, samt finne informasjon om blomstringstid på etikettene - så kan du sette sammen akkurat det bedet du ønsker, med de fargene du liker! Her er en artikkel om hvordan bygge opp et staudebed gjennom sesongen: Lag et staudebed som blomstrer hele sesongen

  Du kan også planlegge ved å se på samme sortiment på nettsiden vår, der kan du også sortere etter de egenskapene du ønsker. Vær obs på at ikke hele sortimentet er tilgjengelig i butikkene våre enda, så om du planlegger et kjøp så kan det være lurt å velge butikk øverst på siden først, så ser du hvilke de har inne akkurat nå.

  En plante som jeg er glad i å tipse om er prydkattemynte - ikke bare er den en favoritt blant insekter, den blomstrer også nesten hele sommeren - og den breier seg utover og tar mye plass, og krever lite oppfølging.

  Håper det ga deg noen tips - kom bare tilbake om du har flere spørsmål. :-)

  Silje Gartner
 • Tusen takk for gode innspill!
  Jeg ser på forslagene og om alt går etter planen bør vi være ferdige på forsommeren.
  Tine

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.