Til seneste kommentar

Plante hekk i leire - hva kan jeg gjøre med jorden?

Hei
Ønsker å plante hekk hjemme. Enten thuja eller bøk. Men det er bare leire. Hvor langt ned må jeg grave og burde jeg legge grus, duk eller lignende for å bedre dreneringen?
Mille

Kommentarer

 • Hei Mille!

  Hverken Thuja eller Bøk er jo glade i å stå i tung leirjord, som de aller fleste andre planter. Her ville jeg ikke brukt noen duk, men heller forbedret jorden med kompost, barkmull eller andre organiske materialer. Ønsker du å kjøpe jord i sekk så kan vår Plantejord eller Plantejord Kvalitet egne seg greit som en kjappere løsning.

  En kontinuerlig forbedring over litt tid fungerer best, men er det veldig dårlig drenering på stedet så bør du grave dypere og lenger unna, slik at vannet ikke blir liggende rundt røttene. Ved å blande inn kompost, barkmull eller annen organisk materiale i jorden så vil nedbrytingen føre til en forbedring over tid. Du kan også legge dette som jordekke i ettertid, for å la denne prosessen fortsette.

  Det er vanskelig å gi noe fasitsvar på hvor mye eller hvor dypt du bør grave når jeg ikke ser og føler tyngden på jorden selv, men om det er virkelig hard leirjord så kan du med fordel grave ned materialene så dypt du orker. En ting å tenke på er å gjøre overgangen fra forbedret jord til hard leire så gradvis du kan, da røtter som er vant til en porøs og lett jord fort kan "stoppe" om de møter på en vegg av leire/hardpakket jord.

  Lykke til! :-)

  Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.