Plante om coleus

Hei, jeg har en plante av Coleus ‘Premium Sun Watermelon. Det er en av mine favorittplanter siden den veks så enormt nå om våren/sommeren. Men det er også den jeg sliter mest med på vinteren. Vi flyttet i ny bolig og den (og flere) kan ikke fordra boligen. Den står ikke i direkte sollys, men ved et vindu. Bruker luftfukter hyppigere på vinter og varmepumpa er 6-7 meter fra den, og varmepumpa er tillegg snudd andre veien. Så tror ikke det skal vere problemet. Hva gjør jeg feil her tror du? Hadde elefantører også som døde en sakte død her i den nye leiligheten. Jeg har mye mer sollys her enn i forrige boligen, så jeg syns det er litt rart. Prøvde dessuten med vekstlys på vinteren, uten hell.

En annen ting med den planten er at jeg klarer ikke å plante den om. Jeg lar stiklingene stå i vann såpass lenge at de får gode røtter (1-2 uker). Jeg har prøvd små potter, store potter, mye gjødsel, lite-ingen gjødsel, blomsterjord og såjord (fra dere), lecakuler og uten lecakuler, mye vann og lite vann, lite og middels sollys. Men likevel så mistrives den = bladene henger og føles tynne. Hva gjør jeg feil her?
Emma Lovise

Kommentarer

 • Hei Emma Lovise!

  Jeg har selv erfart at det å ha en varmepumpe i huset kan endre forholdene drastisk for plantene våre, selv om de ikke en gang står i samme rom. Hva er det som skjer med plantene dine når de dør? Har du noen bilder?

  Coleus er jo en plante som vokser veldig raskt, og det er gjerne denne typen plante som også er mer "dramatisk" hvis forholdene er feil for den, da den viser endringer raskt. Ompotting generelt kan være et sjokk for mange planter, og det er ikke uvanlig at de sturer en stund før de kommer seg. Har noen av plantene stått lenge i den nye potten sin uten bedring? Visner de ned til slutt, eller fortsetter de å henge? Får de gule blader, eller tørker de inn?

  Silje Gartner
 • Jeg har ikke prøvd å la coleusene stå så veldig mye lenger. Her på bildet har jeg akkurat vannet de. De får ingen brune eller gule blader, de bare henger. Elefantørene var det samme, men de ble brune helt innerst ved stammen også datt bladene av. Er dette for mye vann?

  Jeg ompottet de ca for 1-2 uker siden. Jeg prøvde å blande inn perlite i jorden, men henger fortsatt og bladene føles svake.

  Har skrudd av varmepumpen nå, og har luftfukteren på nesten hele tiden.

  Angående ompotting, er dette noe som skal skje på våren/sommeren?

  Emma Lovise
 • Takk for bilder!

  Det er vanskelig å si uten å se planten, men når elefantører slipper blader så er det ofte på grunn av for mye vann da de er følsomme for overvanning, men det kan også være f.eks. grunnet lite lys. Hvis det brune du nevner er mykt og råttent så er det nok for mye vann.

  Siden Coleusen ikke viser andre tegn til skader enn å henge med bladene så hadde jeg gitt dem litt tid, og forsøkt å få til en balanse med vanningen hvor de ikke skal tørke men heller ikke bli stående i våt jord. Det kan bare være en stressrespons på ompottingen, og at de trenger litt tid til å hente seg inn og bli vant til nye forhold.

  Du kan jo potte om hele året, men det er absolutt best å gjøre det i løpet av vekstsesongen. Da er plantene klare til å danne nye røtter og til å vokse, og det er mindre sannsynlig at du får overvannet dem - som kan være et problem om vinteren.
  Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.