Plantekasser og vinterisolering

God dag,
Skal ordne noen plantekasser til balkongen, men usikker på dimensjoner. Ønskelig med flerårige planter. Av lengde. bredde og høyde, hva er minimum? Kommer sikkert an på flere ting, men ønsker å bli litt klokere. Gjerne ta høyde for noe med middels stor vekst og trygghet gjennom vinteren

Hvis man ønsker å isolere rundt kassen, er det noe spesiell type isopor eller sitte/liggeunderlag som er å foretrekke? All ekstra tykkelse hjelper nok godt på?

Lecakuler nederst i kassene, hvordan beregne hvor mye i høyden jeg skal ha leca?
Kristoffer

Kommentarer

 • Hei Kristoffer!

  Å plante busker og stauder i potte er alltid en risiko da også isolerede potter ikke alltid er nok for å beskytte den. Dette til side så er isolerede potter og en pottebeskyttelse til stor hjelp.

  Det kan være vanskelig å gi konkrete mål, men en bra tommeregel er at en større potte med mer jord gir bedre beskyttelse. Det er også vanskelig å si hvilken størrelse som kan være bra da vi kan ha ulike synspunkter på hva som skulle klasses en middels stor plante, men tenk et minimum på 70-80 cm i kubik.

  Vann også nøye, da en plante i potte har større risiko for uttørking, og at den behøver plantes om med noen års mellomrom.

  Har den dreneringshull er det bra og da trenger du ikke så mye leca, gjerne noen decimeter. Da kan du også med fordel velge en dypere krukke.

  Her har vi mer informasjon om hvordan du planter i potte:

  Stauder i bed og potter – planting og stell
  Jennie Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.