Til seneste kommentar

Hvordan går jeg frem for planting i mine store verandakasser?

Hei, bor i terrasseblokk med to stk verandaer med hver sin stooore verandakasse/trau. 10-11 meter lange, 1 meter bred og på det dypeste ca halvmeter. Det var gamle tujaer som nå er gravd  opp. Jorda er fullll av gamle tynne røtter fra disse og er noe leirete. har blandet inn småstein og leca som jeg hadde, og vil gjøre jorda mer luftig ved å blande inn noe (men hva??) og gjødsle den (med hva??) så planter kan trives der. Den ene verandaen har direkte sol fra soloppgang til ca 15tida, den andre har ettermiddagssola og solnedgang. Tenkte å ta ut en del av jorda og spe på med ny plantejord.


Trenger derfor råd om
-ting å blande inn i jorda, kanskje noe bark..?
-gjødsel som kan passe både for planter og evt dyrking
-Hva slags planter som kan plantes der og komme igjen hver sesong, jeg ønsker noe varig som ikke er tuja. Tenkte på feks syrintre, og jeg elsker stokkroser men usikker på om de vil kunne komme igjen/flerårig. Det kan gjerne være litt høyde på dem for mindre innsyn. Elsker også bærbusker, har en bringebær og håper å kunne ha mer sånt.

Innimellom planter/busker tenkte jeg å enten så noe gress eller siv/strå, noe litt høyt og villt.

Gjerne tips om
det finnes noe redskap til å blande opp jord. Det er så tungt å spa opp!
Malene Scharling

Kommentarer

  • Hei Malene!

    Det var noen imponerende store kasser du har!

    Du er jo godt i gang med stein og leca - er jorden veldig leirete kan du også blande inn sand for bedre struktur og drenering. Jeg hadde ikke blandet inn bark ved mindre du skal ha surjordsplanter der, og også da vil ikke bark iblandet jorden hjelpe noe særlig på drenering. Sats på leca, grus og sand! Kugjødsel er en veldig god grunngjødsel, som også bidrar til bedre forhold i jorden. Utover det så vil det jo bli å spe på gjødsel som passer til det du eventuelt planter i kassene.

    Stokkroser er 2- eller flerårige, om du er flink til å klippe ned blomstene før de frør seg så kan planten komme igjen og igjen - og om den frør seg, så kan det poppe opp nye planter i nærheten av der den stod. Syrin kan fungere, men da hadde jeg valgt en dvergsyrin da det er begrenset med plass til røttene og de fleste syrintrær kan bli store.

    I utgangspunktet så nevner du jo bare ting som fint kan tåle å stå i kassene dine, men det spørs jo litt hvor i landet dette er - spesielt i kasser må du passe på at plantene er hardføre nok til å tåle klimaet. :-)

    Når det kommer til jorden så er det vel ingen spesielle maskiner som er egnet til akkurat dette på så små områder. Jeg synes personlig at det kan være mer effektivt å bruke hendene, hvis ikke jorden er altfor hard. Ellers kanskje det kan funke med en type mørtelvisp, men det har jeg ikke prøvd på jord. ;-)

    Silje Gartner
  • Hei!
    tusen takk for så raskt hyggelig svar:) Jeg bor i Oslo, så ja de bør tåle frost!
    Dvergsyrin var det jeg tenkte på også. men hva tebker du om disse
    Bakketimian Foxley

    Lavendel Felice
    Hagenellik
    Kryptimian
    og div bærbusker feks hageblåbær? (leste tips her inne om å plante to forskj typer ved siden av hverandre)

    hva betyr "frø seg" og når skjer dette ..?

    Hadde elsket å ha det sånn at når noe slutter å blomstre så blomstrer noe annet, og som sagt skulle likt å ha noe strå/siv-aktig innimellom syrin og evt stokkroser.
    Malene Scharling
  • Lavendel kan være utfordrende hvis du har litt tung jord - den krever mye sol og varme, og den liker ikke å stå i for "god" jord. Den vil helst ha litt skrinn, godt sandholdig jord så selv om det absolutt kan fungere, så er det den jeg tenker at du må gjøre mest forbedringer med dreneringen om skal trives!

    Hagenellik kan også være litt sære å overvintre, men om du dekker til jorden der de visner ned så kan det gå. Resten høres jo topp ut! Hageblåbær kan få bær selv om du kun har én plante, men for best mulig avling bør du ha minst to forskjellige sorter.

    Å frø seg betyr rett og slett at de formerer seg med frø. Dette skjer på slutten av blomstringsperioden - fjerner du blomsten, fjerner du også frøene. Noen planter vi regner som "stauder" er egentlig ikke flerårige, men er så flinke til å formere seg med frø at du får ny plante hvert år,  så de er så godt som flerårige. Når du klipper bort blomsten på stokkrosen så fjerner du frøene, og da vil planten tenke at siden den ikke fikk formert seg på denne måten denne sesongen, så må den bare prøve på nytt neste år! Slik "lurer" vi noen planter til å komme tilbake, for å redde seg selv.

    Syrin er jo tidligblomstrende, mens kryptimian blomstrer store deler av sommeren. Bakketimian har en litt kortere blomstring midt på sommeren. Både lavendel og nellik kan blomstre igjen og igjen, hvis du er flink til å fjerne de visne blomstene etter hvert som de er ferdige. Når det kommer til å velge stauder så synes jeg at det er mye enklere å ta en tur i butikken og titte - vi har jo et stort staudesortiment, som er sortert på egenskaper. På etikettene ser du bilder av blomstene, og blant annet blomstringstid! Ellers er jeg veldig glad i Prydkattemynte - det er en veldig villig staude som brer seg utover, og blomstrer omtrent hele sesongen. 

    Hagerørkvein 'Karl Foerster' er et prydgress med strålignende blomster som er svært hardført til prydgress å være. Koreansk hagerørkvein og Silkekinagress 'Octoberfest' er også eksempler på høyere prydgress som kan fungere, men som ikke er like tøffe som 'Karl Foerster'.
    Silje Gartner

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg blir synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.